Mobil psykiatri prisades

Mobil psykiatri prisades

I Region Stockholm rullar sedan ett par år tillbaka en särskild psykiatriambulans. Den larmas ut av SOS Alarm vid situationer som befarat suicidförsök eller andra akuta psykiatriska tillstånd. Nu har verksamheten belönats med Den mobila vårdens pris 2019.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

 

Susanne Nordling, ordförande i psykiatriberedningen, Region Stockholm.

– Det började som en pilotverksamhet där en psykiatrisjuksköterska åkte med polisen ut i de här situationerna, berättar Susanne Nordling (MP), ordförande för psykiatriberedningen i Region Stockholm.

 

Tidigare var det just polisen som larmades ut i dessa situationer, vilket Susanne Nordling beskriver som olämpligt och stigmatiserande.

 

– När man lider av psykisk ohälsa ska man mötas av vård, inte av polis. Ur piloten utvecklades därför den psykiatriambulans som vi har idag – en ambulans som på utsidan ser ut precis som en vanlig ambulans, men som inuti har stolar i stället för en bår.

 

Ambulansen är bemannad med personal som har specialistkompetens och kan göra en psykiatrisk bedömning.  2018 gjorde den 2 167 akuta utryckningar. Var tredje patient kunde efter den psykiatriska bedömningen stanna kvar i hemmet, en fjärdedel fördes till psykiatrisk akutmottagning och en tiondel till en beroendemottagning. I år har uppdragen ökat ytterligare. Psykiatriambulansen rullar som vanligt även under sommartid, mellan 14 och 02 alla dagar i veckan.

 

De tre vanligaste sälen till att ambulansen larmas ut är suicidmisstanke, svåra psykiska sjukdomstillstånd och förgiftning eller överdos.

 

Stockholm var först i landet med en psykiatriambulans, men idag finns verksamheten också i Västra Götalandsregionen och i Region Skåne.

 

Juryns motivering:

Psykiatriambulans, PAM, är en nationellt banbrytande mobil sjukvårdsverksamhet inom Region Stockholm i samarbete med AISAB. Med sin spetskompetens möter PAM varje dag behovet av akuta psykiatriska insatser utanför sjukvårdsinrättningarna för patienter med svåra psykiatriska tillstånd.

PAM är dessutom ett mycket bra exempel på att den akuta mobila vården spelar en allt mer avgörande roll inom den framtida svenska sjukvården.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan