Ny svensk forskning kan betyda färre felbehandlingar av diabetiker

Ny svensk forskning kan betyda färre felbehandlingar av diabetiker

En ny indelning av typ 2-diabetes som gjorts i studien ANDIS av forskare vid Lunds Universitet kan leda till färre felbehandlingar av diabetiker, som nu publiceras i The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

ANDIS står för Alla Nya Diabetiker I Skåne, och det är dessa som forskargruppen studerat. Forskarna har sedan upprepat analysen i ytterligare tre studier från Sverige och Finland, med stor överensstämmelse i resultatet. Initiativtagare till studien är Leif Groop, läkare och professor i diabetes och endokrinologi.

– Det här ett första steg mot individanpassad behandling vid diabetes, säger initiativtagaren till studien, Leif Groop till Kvalitetsvård.

Istället för att bara dela in diabetes i typ 1 och 2 delar forskarna in dem efter vad som orsakar diabetesjukdomen. Detta varierar mellan de nya undergrupper som forskarna nu föreslår att typ 2-diabetes typ ska delas in i, och därför ska sjukdomen också behandlas olika för att förebygga följdsjukdomar.

– De som har allra mest att tjäna på den nya diagnostiken är de svårt insulinresistenta, grupp 3, eftersom de i dag är de mest underbehandlade, säger Leif Groop.

Även samhället har mycket att tjäna på en individanpassad behandling, tillägger han, eftersom de följdsjukdomar man hoppas bli bättre på att förebygga idag kostar mycket pengar och vårdresurser.

 

ANDIS-forskarnas förslag på ny indelning av diabetespatienter

 

  • Grupp 1, SAID (severe autoimmune diabetes):motsvarar i princip typ 1 diabetes och LADA (latent autoimmune diabetes in the adult), och karaktäriseras av insjuknande i låg ålder, dålig metabol kontroll, försämrad insulinproduktion och förekomst av GADA-antikroppar.
  • Grupp 2, SIDD (severe insulin-deficient diabetes):omfattar personer utan antikroppar med högt HbA1C, försämrad insulinproduktion och måttlig insulinresistens. Grupp 2 har den högsta förekomsten av retinopati.
  • Grupp 3, SIRD (severe insulin-resistant diabetes): karaktäriseras av kraftig övervikt och allvarlig insulinresistens. Grupp 3 hade den högsta förekomsten av njurskador vilket också är den följdsjukdom som kostar samhället mest.
  • Grupp 4, MOD (mild obesity-related diabetes, MOD):omfattar kraftigt överviktiga patienter som insjuknar vid relativt ung ålder.
  • Grupp 5, MARD (mild age-related diabetes, MARD): är den största gruppen (ca 40%) och samlar de äldsta patienterna.

Källa: Lunds universitet

Läs forskarnas artikel i The Lancet Diabetes & Endocrinology

 

 

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan