Myndigheten Vårdanalys har gjort en kartläggning av personlig integritet och digital vårddata, som släpps i februari. På Medicinska riksstämman i förra veckan presenterades delar av resultatet.
Ny rapport kartlägger integritet och digital vårddata

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Det finns en polariserad diskussion kring integritet, varför vi velat ta fram mer fakta på området, säger Sara Belfrage på Vårdanalys. Dessutom saknar man patientperspektivet i diskussionen. Genom intervjuer med patientrepresentanter, läkare, forskare och myndighetsföreträdare har Vårdanalys undersökt frågor som är centrala när det gäller digital vårddata och integritet.
Resultatet visar att det råder en förvirring kring begreppet integritet.
– Vi ser exempelvis att det finns olika syn på hur allvarligt eventuella journalintrång är, säger Sara Belfrage.
Hon menar att det råder olika samhällsideal som påverkar ens uppfattning om hur mycket information man vill dela med sig av, och att vårdpersonal många gånger har olika uppfattningar om hur patienterna ser på delade journaler, exempelvis.
En av fördelarna med digital vårddata, enligt rapporten, är att den främjar patientsäkerheten.
– Att kunna erbjuda bra vård förutsätter att vi har information om patienten. Dessutom ökar möjligheten att mäta och göra uppföljningar, menar Sara Belfrage.
Rapporten lyfter även risker som hantering av vårddata kan medföra.
– Bland annat kan spridning av känslig information ske av misstag, att man skickar uppgifter till fel person exempelvis.
Medvetna intrång i journaler är ytterligare en risk, enligt rapporten, både när det gäller vårdpersonal som ”skvallerläser” eller att systemen hackas.
– Vissa problem kan lösas med bra system men inte alla, det finns fortfarande motsättningar både inom grupper och mellan individer för var gränserna ska gå för delning av vårddata, avslutar hon.