3D-modeller underlättar kirurgens arbete

Digitalisering En exakt modell av patientens käke, hjärta eller hand kan hjälpa kirurgen att förbereda komplicerade operationer. Nu öppnar Karolinska ett 3D-center där opererande verksamheter får tillgång till tekniken.

3D-modeller underlättar kirurgens arbete
Operationstiderna för vissa ingrepp kan minskas rejält, säger Lena Gordon Murkes. Fotograf: Joakim Lindberg

Att skriva ut exakta modeller av olika kroppsdelar som visuellt och taktilt hjälpmedel är en möjlighet som har funnits på Karolinska i fem år. Nu öppnar ett 3D-center på Karolinska Universitetssjukhuset där opererande verksamheter kan få tillgång till tekniken.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Exakta kopior av patienten

– Operationstiderna för vissa ingrepp kan minskas rejält när modeller används. En svår deformitet eller en fraktur framstår väldigt tydligt för en kirurg som får en modell av den skadade kroppsdelen i handen, säger Lena Gordon Murkes, överläkare, barnradiolog och tf. sektionschef på 3D-center Karolinska.

På 3D-centret kan kirurger få hjälp med att skriva ut 3D-modeller av ett deformerat knä eller en krokig rygg när de planerar en operation. Det går också att skapa en exakt kopia av ett nyfött barns lilla hjärta. Thoraxkirurgen kan då få en modell av hjärtat för att studera hålrum och eventuella missbildningar inför en komplicerad operation.

Planera en operation

En annan värdefull del av 3D-centrets verksamhet är operationsplanering med hjälp av olika avancerade datorprogram. Karolinskas kraniofacialkirurger, som arbetar med att korrigera olika typer av bettfel och ansiktsskador, började använda 3D-tekniken för fyra år sedan.

Tillsammans med en medicinteknisk ingenjör kan de använda datorn för att exempelvis planera hur de ska förflytta en käke, eller till och med pussla ihop dess delar vid riktigt svåra käkfrakturer.

Växande intresse

– Vi kommer att expandera på Karolinska efter hand som intresset ökar. Och jag tror att det kommer att öka, för många verksamheter börjar förstå vad de faktiskt kan fråga efter. Framför allt i USA används den här tekniken mycket mer än i Sverige, säger Lena Gordon Murkes.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan