80 procent färre fallolyckor när AI håller koll

Artificiell intelligens Avdelning 1 på Västmanlands sjukhus Sala har tagit hjälp av AI för att minska risken för fallolyckor. Nu hinner personalen gripa in innan olyckan är framme.

80 procent färre fallolyckor när AI håller koll
Med hjälp av en app kan personalen ställa in olika nivåer för fallprevention. Foto: Adobe Stock

Till Avdelning 1 på Västmanlands sjukhus Sala kommer olika typer av patientgrupper där risken för fall är stor. Detta gör att man är i stort behov av hjälpmedel och övervakning dygnet runt – något som också bidrar till höga kostnader för vården.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Nu har man alltså tagit AI till hjälp för att minska risken för fallskador.

Larmar vid risk för fall

I ett pilotprojekt har man testat AI-baserad radarteknik där man använder sig av sensorer som läser av patienternas rörelser. AI-algoritmer tolkar därefter signalerna och larmar vid risk för fallolycka.

Sedan tekniken infördes har antalet fallolyckor minskat med hela 80 procent.

– Visst har vi haft olika typer av larm tidigare, till exempel larmmattor och rörelselarm, men de har larmat efter att patienten fallit. Nu hinner vi ofta gripa in innan olyckan sker, säger Carina Klasson, enhetschef på Avdelning 1.

Tryggare för personalen

Sensorerna sitter i små puckar i taket och använder varken kameror eller mikrofoner, vilket gör att man inte riskerar vare sig patienternas eller personalens integritet.

Förutom ökad patientsäkerhet så känner sig även personalen tryggare när man använder systemet. Carina Klasson berättar att det är lätt att jobba med och det går även att ställa in olika nivåer för fallprevention.

Radarsensorerna kan exempelvis reagera redan på rörelser i sängen eller när patienten sätter sig upp. Det går också att ställa in för larm om en patient inte är tillbaka från toaletten inom en viss tid – eller lämnar sitt rum

Hoppas på permanent lösning

Nu hoppas hon att pilotprojektet kan övergå i permanent verksamhet.

– Det är skönt att slippa springa i en lång korridor för att nästan alltid komma för sent vid ett larm. Skillnaden är enorm. Och en minskning med 80 procent av antalet fallolyckor är ju fantastiskt, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan