Sedan början av 2000-talet arbetar polisen i Finland tillsammans med specialutbildad ambulanspersonal. Tanken med funktionen är att polisen ska ha en sjukvårdsresurs med sig på utryckningar som bedöms som extra riskfyllda.
Ambulanspersonal stöttar polis i nödsituationer
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Det är en extra säkerhet för både poliser och gärningsmän som kan komma till skada och behöva snabb vård, säger Oskar Hagström, förstavårdschef i Mellersta-Österbottens sjukvårdsdistrik.
Utbildningen, som kallas Tactical emergency medical support, tems, har sitt ursprung i USA. I den ingår en grundkurs med fysiska och psykiska tester för att ambulanspersonalen ska lära sig att agera efter och få förståelse för polisens taktik.
– Det kan till exempel handla om att bära en skadad person i kuperad terräng, eller träna på hur vi kommunicerar med varandra, berättar Oskar Hagström, som själv är utbildad.
Därefter sker fortbildning kontinuerligt tillsammans med polisen när de tränar på utmanande situationer, exempelvis för kravaller och gisslan-fall.
I Finland finns idag sammanlagt ett hundratal tems-skolade ambulanssjukvårdare som är beredda om larmet skulle gå, något som händer omkring en gång i månaden. Däremellan är de i tjänst som vanligt.
Vilket resultat arbetssättet har haft är svårt att värdera menar Oskar Hagström men en bieffekt är att det vardagliga arbetet känns tryggare.
– Polisen och ambulanspersonalen har förståelse för varandras situationer och känner varandra, vilket gör det lättare att exempelvis ta kontakt i akuta situationer, säger han.