Läkaren Anna Holst, på en vårdcentral i Backa, larmade i media.
Apotekstjänst kritiserades hårt 2013
Apotekstjänst i Sverige AB var nya i branschen då de 2012 vann upphandlingen om den nyligen avreglerade dosdispensieringen i regionerna Västra Götaland och Halland. Ganska snart skulle det komma tecken som tydde på att företaget inte klarade uppdraget att leverera medicin i dospåsar till öppenvårdspatienter.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Det är det värsta jag varit med om i min karriär ur patientsäkerhetssynpunkt. Det hade kunnat ske dödsfall, om det inte redan gjort det, sa hon till SVT Västnytt.
Många påsar var försenade, någon fick fel medicin, kvaliteten kritiserades.
Apotekstjänst skyllde på bland annat IT-problem, vissa inkörningssvårigheter och att det funnits felaktigheter i de uppgifter man fått inför upphandlingen.
När problemen blev värre och ingen annan leverantör fanns kände sig regionerna tvingade att hjälpa leverantören med likviditeten – ett lån – förskott – på 25 miljoner skrevs i hast som ett tilläggsavtal till den tidigare upphandlingen. Samtidigt skrevs ytterligare tilläggsavtal om vissa ersättningar som företaget skulle få.
Den tidigare leverantören Apoteket AB anmälde detta till Konkurrensverket och överklagade förfarandet som otillåten direktupphandling till förvaltningsrätten, som höll med Apoteket och ogiltigförklarade avtalen.
2014 kritiserade också IVO Apotekstjänst för att sakna ett ledningssystem och den egenkontroll som krävs när man arbetar med hälso- och sjukvård.
– Apotekstjänst måste inte bara följa Läkemedelsverkets regler, utan de är en vårdgivare och måste arbeta med patientsäkerhet och kvalitetssäkring enligt de regler som gäller alla vårdgivare, sa Gunnar Moa vid IVO då i ett uttalande i Läkemedelsvärlden.
IVO underströk redan då, precis som flera har gjort i debatten om dagens kris att det övergripande ansvaret för patientsäkerheten vilar på regionerna, även då de har lagt ut en tjänst på en utförare.
Fakta Apotekstjänst
Apotekstjänst är en del av Bonver-koncernen, som grundades på 1980-talet med helt annan inriktning än sjukvård. Den första produkten var videofilmer som man hyrde ut via Shell-mackar. Så småningom växte företaget till en aktör inom logistik och 2012 startades Apotekstjänst och gav sig in i dosdispenseringsbranschen som då avreglerats.