CRUSH Covid ska hitta tidig smitta

Coronaviruset Region Uppsala i samarbete med Uppsala universitet startar nu en studie som kallas CRUSH Covid för att med hjälp av flera olika datakällor försöka bryta covid-19-smittan i länet.

CRUSH Covid ska hitta tidig smitta
Bild: Pixabay.

Avloppsvatten, anonymiserade uppgifter från 1177 och den stora COVID Symptom study finns bland de källor som används.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

 

Tove Fall är professor i molekylär epidemiologi och senior forskare i CRUSH Covid. Hon är även en av forskarna bakom COVID Symptom Study, där frivilliga dagligen rapporterar eventuella symptom i en app.

 

– Från 1177 kommer vi att kunna få uppgifter om områden där många

Tove Fall. Foto: Mikael Wallerstedt.

kontakter handlar om misstänkt covid-19. Parallellt får vi uppgifter om virusförekomst i avloppsvatten, information om testresultat för området, inlagda på sjukhus och hur de som är med i symptomstudien svarar. Med all den här informationen hoppas vi kunna göra mer exakta modeller för hur smittan är på väg att sprida sig, berättar hon för Kvalitetsvård.

 

När forskarna får uppgifter om smittspridning i ett område får också regionen en chans att möta spridningen med åtgärder just där de behövs bäst.

 

– Det kan handla om att få igång en ökad testning. Kanske är det från ett område där smittan sprids långt till närmaste teststation – det kan man lösa med att sätta upp en mobil station. Riktad information kring testning och smittspårning är ju också mycket viktig till de som bor i ett drabbat område, och den kan ibland behöva tillhandahålls på fler språk än svenska.

 

För att testa vilka av de datakällor som studien använder som är mest effektiva kommer forskarna också att använda dem bakåt i tiden, där man redan har ett facit på hur smittan spreds. Till slut hoppas man ha hittat en pålitlig modell för att se lokal smittspridning på ett mycket tidigare stadium än idag.

 

– Men detta blir förstås lite som att förutsäga vädret, det blir aldrig exakt, men i och med att vi gör detta på ett mer systematiskt sätt och med flera källor blir modellen bättre, säger Tove Fall.

 

Fakta CRUSH Covid

 

Studien är ett samarbete mellan forskare och Region Uppsala. Syftet är att ta fram en metod för att kombinera flera datakällor för att hitta tidiga signaler på ökad lokal smittspridning.

Från Uppsala universitet deltar forskare inom allmänmedicin, molekylär och medicinsk epidemiologi, informationsteknologi, miljömikrobiologi, statistik och medie- och kommunikationsvetenskap i projektet. Region Uppsala bidrar med kompetens inom provtagningsstrategi, smittspårning och provtagningsstatistik.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan