Idag finns omkring 160 000 demenssjuka i Sverige, och gruppen ökar. Regeringen lägger nu närmare fem miljoner kronor under 2016 på att stärka kvaliteten i demensvården, ett beslut som tillkännagavs förra veckan.
Danderyd storsatsar på demensvård
Sedan avdelning 76 på Danderyds sjukhus blev demenscertifierad har patienterna blivit lugnare och medarbetarna nöjdare.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Avdelning 76 på Danderyds sjukhus är en av de verksamheter som satsat på vården av patientgruppen. Sedan i maj 2015 är de, som första sjukhus i Sverige, demenscertifierade.
– Vi hade många patienter som var förvirrade och hotfulla, de bets och slogs och personalen for illa, säger Johan Ejerhed, medicinskt ansvarig läkare.
Samtliga medarbetare på avdelningen har därför gått en utbildning i hur man hanterar patienter med demenssjukdomar eller liknande tillstånd. Certifieringen, som delas ut av Siliviahemmet i Stockholm, är i sitt grundutförande till för särskilda boenden men anpassades till sjukvården. Under tre dagar fick personalen lära sig om bemötande, kommunikation och teamarbete, bland annat.
– Det handlar mycket om att inte ta strider med patienter utan att möta dem i deras verklighet. När en patient exempelvis vill åka hem så var det tidigare lätt för personalen att säga: ”Nej det får du inte”. Idag säger vi istället: ” Det är klart att du ska, men lite senare”.
Man har även förbättrat den fysiska miljön på avdelningen, med exempelvis fototapet för en mer harmonisk känsla. För att hindra att patienter rymmer har man installerat larmbågar, likadana som finns i klädbutiker, och försett patienter med chip som larmar när de passerar.
– Vi slipper punktmarkera patienterna, nu kan de röra sig fritt, säger Johan Ejerhed.
Idag är det ovanligt med våldsamma patienter på avdelningen, och närstående märker skillnaden.
– Tidigare fick vi mycket klagomål från dem men idag får vi mest lovord och medarbetarna är betydligt nöjdare.