Maria Wolodarski arbetar som överläkare i onkologi på medicinska enheten Huvud-, hals-, lung- och hudcancer vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
”Det borde vara självklart för läkare att engagera sig”
Hållbarhet En mer hållbar livsstil skulle också innebära en minskad belastning på sjukvården. Ett aktivt klimatarbete går på så vis hand i hand med sjukvårdens mål och ambitioner. Det konstaterar Maria Wolodarski, cancerläkare och ordförande för Läkare för miljön.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Dessutom är hon ordförande för den ideella och politiskt obundna föreningen Läkare för miljön samt ordförande för en arbetsgrupp för Klimat Hälsa och Hållbar sjukvård i Svenska Läkaresällskapet, SLS.
Ohälsosam livsstil är ett problem
– Vården kan göra så oerhört mycket för att bidra till en minskad klimatpåverkan. Det handlar om allt från att arbeta för en mer hållbar livsstil till att minska användningen av engångsmaterial och att jobba mer resurseffektivt, säger hon.
Hon konstaterar att en av de stora utmaningarna för hälso- och sjukvården idag är den ohälsosamma livsstilen. Vi rör oss allt mindre, äter mer onyttig mat och välfärdssjukdomarna ökar. Det som är dåligt för hälsan är samma saker som är dåliga för klimatet.
Det hälsofrämjande arbetet hänger på så vis tydligt ihop med en mer hållbar livsstil även ur ett miljö- och klimatperspektiv.
– Vår livsstil är inte så hållbar, varken hälsomässigt eller klimatmässigt, konstaterar hon.
Sjukvård belastar klimatet
Att ta cykeln istället för att köra bil, att påtagligt minska intaget av rött kött och äta betydligt mer grönt bidrar till att minska utsläppen. Men det innebär framför allt en förbättrad hälsa och kan därmed också bidra till en minskad belastning på sjukvården.
Fakta
Om Läkare för Miljön
– Vi glömmer ofta bort att användningen av sjukvården påverkar klimatet. Sjukvården i sig är en klimatbelastande verksamhet. Idag står den för cirka 20 procent av den offentliga sektorns utsläpp i Sverige, förklarar Maria Wolodarski.
Sjukvården som verksamhet kan förstås även göra en hel del för att minska sin egen klimatpåverkan. Maria Wolodarski arbetar aktivt för att främja en mer hållbar sjukvård på sin arbetsplats. Hon var bland annat med och startade Green Team. Det är ett projekt som för in förbättringsarbete kring hållbarhetsaspekter i det dagliga kliniska arbetet.
Enklare att komma igång
Det gör att det blir enklare för verksamheter och anställda att komma igång med aktiviteter kopplade till sjukhusets miljömål.
Färre engångslakan och engångskläder, minskad mängd kasserade läkemedel och utökade möjligheter att samla in matrester är några resultat av Green Teams aktiviteter.
– Det är viktigt att få med både chefer och medarbetare i arbetet med miljö och klimat. Cheferna ska fatta besluten, men de bästa idéerna kommer oftast från medarbetarna. Det är de som ser och lägger märke till arbetssätt och rutiner som kan förändras till det bättre.
Behöver inte vara svårt
Maria Wolodarski poängterar att det inte alls behöver vara jobbigt eller svårt att få med miljö- och klimatperspektivet i sitt arbete. Hon tipsar om att lyfta ämnet på arbetsplatsträffarna och öppna diskussionen om vad de själva kan göra.
I grunden handlar det om att värna om sina resurser och arbeta på ett mer effektivt sätt. Och de positiva effekterna är många. Förutom ett minskat klimatavtryck innebär det dessutom oftast bättre vård och mindre slöseri med pengar och resurser.
Varför tycker du att det är viktigt att man som läkare engagerar sig i klimatfrågan?
– Klimatförändringarna är det största hotet mot folkhälsan under vårt århundrade. Men också den största möjligheten, då många av de förändringar som behövs ger stora fördelar både för hälsan och för klimatet. Klimatförändringarna kommer påverka oss i vården, eftersom vi får ta hand om både de hälsoproblem som ett ändrat klimat och ökande livsstilssjukdomar för med sig. Som läkare borde det därför vara självklart att engagera sig för bättre hälsa och minskad sjukdom, säger Maria Wolodarski.