En intensivare och bättre preciserad träning efter stroke. Det hoppas överläkaren i rehabiliteringsmedicin vid Akademiska sjukhuset, Per Hamid Ghatan, kunna erbjuda patienterna i framtiden. I höst startar ett EU-finansierat projekt där Akademiska sjukhuset är en av tre kliniker i Europa där patienterna får använda digital träningsteknik som påminner om ett dataspel i hemmet.
Digital träning i hemmet ny möjlighet efter stroke
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Tekniken som vi använder är väl dokumenterad. Den har utvecklats av en forskargrupp i Barcelona, IBEC, som har använt den i flera år och dokumenterat sitt arbete i ett fyrtiotal vetenskapliga artiklar. Vi vet att den här tekniken fungerar och håller en hög kvalitet. Det nya är att vi nu flyttar hem tekniken till patienterna, och därmed kan möjliggöra att träningen intensifieras, berättar Per Hamid Ghatan för Kvalitetsvård.
Träningsplattformen, som kallas Rehabilitation Gaming System, RGS@home, är utformad så att den stöder både fysisk och kognitiv träning. Programmen för patientens träning utformas individuellt och fininställs kontinuerligt, så att träningen varken blir för lätt eller för svår.
Patienterna får utrustningen med sig hem från sjukhuset samtidigt som övrig rehabiliteringsträning pågår som vanligt. Personal från sjukhuset kommer att vara uppkopplad via Skype eller liknande funktion och kontinuerligt övervaka träningen och vara till hands med uppmuntran och stöd. Samtidigt finns en inbyggd positiv feedback i träningsprogrammet.
– Vi vet att stimulans har stor betydelse för rehabilitering efter en förvärvad hjärnskada. Vi vet också att en specifik träning är bättre än ospecifik stimulans. Genom att använda den här tekniken får vi också tillgång till data som gör det möjligt att hitta exaktare dosering av träning för patienterna, säger Per Hamid Ghatan.
Det är ett känt problem inom vården efter stroke eller andra skador på hjärnan att stora framsteg kan följas av bakslag på grund av patienten drabbas av hjärntrötthet. Därför är en teknik som hjälper till att ställa in träningen på exakt rätt nivå viktig för hur det ska gå på längre sikt.
Per Hamid Ghatan låter entusiastisk och uppriktigt glad över att han och hans patienter får möjlighet att pröva den nya tekniken.
– Det är idag ibland svårt att tillgodose den intensitet i rehabiliteringsträning som strokepatienter behöver, med de resurser vi har i sjukvården. Med teknikens hjälp kan vi ändra på det. Jag ser stora möjligheter i utvecklingen av olika e-hälsolösningar som kan förbättra vårdens kvalitet.
Se hur RGS@home fungerar
Projekt som en del av en multicenterstudie
Den nya tekniken som ska användas på Akademiska sjukhuset är en del av en EU-finansierad multicenterstudie som ska pågå i höst och under 2020. Förutom Akademiska medverkar två kliniker i Spanien och Frankrike. I Uppsala kommer 30-40 strokepatienter i arbetsför ålder att delta, i grupper om tio åt gången vars träning och framsteg följs. Studien leds av en forskargrupp vid Institute for Bioengineering (IBEC) i Barcelona, som också är de som ha utvecklat tekniken.