Digitalt verktyg förenklar planeringen av personal

Bemanning Medicinkliniken i Västerås saknade ett verktyg för att beräkna behovet av personal på ett mer effektivt sätt – och utvecklade ett eget. Istället för subjektiva bedömningar och magkänsla är det numera objektiva fakta som ligger till grund för planeringen.

Digitalt verktyg förenklar planeringen av personal
Lyckat samarbete över gränserna. Gruppen som arbetat med projektet är Frida Ljungbjörk, systemförvaltare, Lena Svanbom, vårdutvecklare, Marita Östund Sers, förändringsledare inom digitalisering och Christoffer Öberg, systemutvecklare.

Medicinkliniken vid sjukhuset i Västerås har tillsammans med flera förvaltningar i regionen utvecklat ett digitalt verktyg som gör det enklare att planera bemanningen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Verktyget mäter den sammanlagda vårdtyngden, alltså hur sjuka och omsorgskrävande patienterna är. Det kan på så vis räkna ut hur mycket personal man behöver vid en vårdavdelning vid en given tidpunkt.

Utvecklade ett eget verktyg

– Det fanns inget liknande redskap på marknaden, så vi utvecklade ett eget, berättar Lena Svanbom, vårdutvecklare och specialistsjuksköterska vid Medicinkliniken i Västerås.

Tillsammans med Marita Östund Sers, förändringsledare inom digitalisering, startade Lena Svanbom utvecklingsarbetet under 2019. Det har därefter drivits som ett gemensamt projekt mellan Förvaltningen för Digitalisering och verksamhetuppföljning med Frida Ljungbjörk och Christoffer Öberg och Medicinkliniken.

– Det är ett lyckat exempel på när IT och vården arbetar utifrån ett tjänstedesignsperspektiv där vi haft ett tätt samarbete under hela tiden, berättar hon.

Räknar ut avdelningens vårdtyngd

Verktyget tar in avidentifierade data från journalsystemet, som blodtryck och puls från patienterna. Därefter räknar det ut avdelningens sammanlagda vårdtyngd timme för timme.

Avdelningarnas enhetschefer tar del av rapporterna. Medicinklinikens enhetschefer och biträdande verksamhetschefer använder resultaten för att se över behov och resurser på kliniken.

Det digitala verktyget har införts steg för steg på Medicinkliniken. Resultatet har blivit ett genombrott för planeringen.

– En svårt sjuk patient kan behöva lika mycket tillsyn och omvårdnad som flera mindre sjuka patienter. Så har det alltid varit i vården, men vi har varit tvungna att gå på ”magkänslan” för att beräkna vårdtyngden. Tills nu, säger Lena Svanbom.

Fler är på gång

Fler kliniker inom Region Västmanland står nu på tur att börja använda verktyget. Målet är att samtliga sjukvårdsverksamheter som är i drift dygnet runt ska ha nytta av det framöver.

Medicinkliniken vid sjukhuset i Västerås är en av tre finalister till Vitalis-stipendiet. Det delas ut i Göteborg i slutet av maj.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan