Ensamkommande flyktingbarn får psykologiskt snabbspår

Svenska Röda korsets behandlingscenter i Uppsala får extra medel av landstinget för att kunna behandla fler krigs- och tortyrskadade flyktingar.

Ensamkommande flyktingbarn får psykologiskt snabbspår
Ulf Gustavsson, verksamhetschef och psykolog på Röda korsets behandlingscenter i Uppsala.
Ulf Gustavsson, verksamhetschef och psykolog på Röda korsets behandlingscenter i Uppsala.

Ensamkommande flyktingbarn som behöver hjälp av ungdomspsykiatrin har ökat kraftigt de senaste åren. I fjol ansökte över 35 000 ensamkommande barn om asyl, att jämföra med 2014 då siffran var 7 000.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Svenska Röda korsets behandlingscenter i Uppsala, som är ett komplement till sjukvården, fick nyligen extra medel av landstinget för att kunna behandla fler krigs- och tortyrskadade flyktingar.

– Behovet är större än vad vi kan motsvara, vi har en kö på närmare 8 månader för att få behandling, säger Ulf Gustavsson verksamhetschef och psykolog.

Av de 212 flyktingar som behandlades här i fjol var 117 under 18, och många lider av posttraumatisk stress, sömnsvårigheter och oro.

– Behoven är omedelbara, fortsätter man att vara i dåligt skick blir det svårt att fungera i vardagen, vissa tar till självskadebeteende och droger.

Ett projekt med korttidsbehandling har har precis börjat införas, för att öka möjligheten att hjälpa fler. Modellen är en psykoterapibehandling uppdelad på fem tillfällen med särskilda teman, där bland annat stress och avspänning, ensamhet och normalisering tas upp.

– Metoden vänder sig till unga eftersom de generellt har behov av kortare terapibehandlingar än vuxna, men längre behandlingar kan erbjudas för dem som behöver.

En av de viktigaste delarna i behandlingen är att barn och unga förstår att traumasymptom som mardrömmar och koncentrationssvårigheter, som många gånger är obegripliga för barnet, hänger ihop med det man upplevt.

– En stor utmaning är att hantera de yttre omständigheter som är plågsamma för individen men som ingen kan rå över, exempelvis om man förlorat familjemedlemmar, eller fått avslag på sin asylansökan. Då handlar det för oss att ta emot sorgen och smärtan och samtidigt försöka fokusera på nuet; ”hur kan jag förhålla mej till den här situationen på bästa sätt”?

Hämtar fler artiklar
Till startsidan