Karina Tellinger är digitaliseringsstrateg på Sveriges Kommuner i Regioner. Hon är sjuksköterska i grunden och var med i arbetet med att införa elektroniska läkemedelsrecept.
Fem lärdomar från digitaliseringsarbete i vården
Digitalisering Digitalisering tar tid och även om Sverige kommit långt i sammanhanget finns det mycket kvar att göra. Det konstaterar Karina Tellinger, digitaliseringsstrateg på SKR i en artikel på Inera.se.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
I en artikel på Ineras webbsajt delar hon med sig av sina erfarenheter av att ha jobbat med digitalisering i vården i 25 år:
1. Avsätt tid för både introduktion och uppföljning
Förändring tar tid. Det hon från början trodde skulle gå på två år tog i själva verket sex-sju år att genomföra.
2. Regionövergripande samarbete avgörande för nationell framgång
Idag är över 99 procent av alla recept i Sverige digitala, vilket är unikt i världen enligt Karina Tellinger. Dessutom sticker Sverige när det gäller andra digitala tjänster, till exempel sjukvårdsupplysning och 1177.se. Att regionerna tidigt gick ihop för att via Inera bygga upp basinfrastrukturen har varit en framgångsfaktor.
3. Ta höjd för att alla möjligheter inte kan förutses
Den tidiga digitaliseringen skapade en rad nya möjligheter inom både offentlig och privat sektor som man inte kunde förutse från början, konstaterar Katarina Tellinger.
– E-recepten har till exempel varit en förutsättning för att kunna utveckla de tjänster vi idag ser inom nätapotek och digitala vårdgivare, berättar hon.
4. Reflektera över drivkrafter och behov från olika perspektiv
Det är viktigt att förstå drivkrafterna utifrån de olika aktörernas perspektiv och vilka behov de fokuserar på. Det är en viktig insikt nu när många regioner står inför arbetet med att byta vårdinformationssystem, ett tekniklyft som är nödvändigt för att kunna dela data.
5. Mycket kvar att göra för smartare informationsdelning
Genom åren har fokus i vårdens it-strategier flyttats, från grundläggande teknik för dokumentation, via e-hälsa och digitala invånartjänster, till utökad interoperabilitet och delning av data. Men det finns mycket kvar att göra. Dubbeldokumentation, där man måste skriva in samma information i olika system är ett exempel, liksom möjligheterna med att involvera patienten som en resurs i sin vård.