Fler vårdplatser behövs i Stockholm nästa sommar

Fler patienter i Stockholmsregionen besökte närakuter och husläkarjourer den här sommaren jämfört med i fjol. Trots totalt färre patienter på sjukhusens akutmottagningar blev läget ibland ansträngt. Det konstaterar Stockholms läns landstings chefläkare  i en sammanfattning av sommarens vård.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi behöver inte lika många vårdplatser på akutsjukhusen som förr eftersom vården utanför byggs ut men de

Johan Bratt, chefläkare Stockholms läns landsting. Foto: Anna Molander

platser som vi räknat med i planeringen behöver vara bemannade. Flera akutsjukhus öppnade extra platser men ytterligare 100 – 200 bemannade platser hade gjort stor skillnad. Därför är bemanningen i dygnet-runt vården det vi vill prioritera högst inför nästa sommar, säger Johan Bratt chefläkare för Stockholms läns landsting till Vårdgivarguiden.

Den långa värmeböljan betydde också en påfrestning, då många patienter blev sämre i sina sjukdomar. I några fall blev också sjukvårdens lokaler olämpliga på grund av värme och fukt.

Inom flera områden fungerade vården bättre än sommaren 2017. Fler invånare tog hjälp av 1177 för att hitta rätt i vården, fler fick vård på närakuter och husläkarjourer. Ökningen av avancerad sjukvård i hemmet fortsatte, och fler fick läkarbedömning i hemmet via de nya jourläkarbilarna och kunde helt slippa ett besök på akutmottagningen.

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan