Tidigare forskning har visat att lite sömn ökar risken för typ 2-diabetes, medan hälsosamma kostvanor, som att äta frukt och grönsaker, kan minska risken.
För lite sömn ökar risken för diabetes
Forskning Vuxna som sover mindre än sex timmar per dygn löper högre risk att få typ 2-diabetes. Och en hälsosam kost kan inte kompensera för sömnbristen.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Men kan personer som sover för lite minska risken att utveckla diabetes genom att äta hälsosamt?
Sömn spelar viktig roll
Sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet är ansvarig för en studie där han tillsammans med en grupp forskare tittat närmare på sambandet mellan typ 2-diabetes och sömnbrist.
I en omfattande studie har de följt individer i mer än tio års tid.
De kan nu konstatera att det inte går att kompensera kronisk sömnbrist bara genom att äta hälsosamt. Resultaten är de första som ifrågasätter om en hälsosam kost kan kompensera för brist på sömn när det gäller risken för typ 2-diabetes, förklarar Christian Benedict i ett pressmeddelande.
– De bör inte orsaka oro, utan istället ses som en påminnelse om att sömn spelar en viktig roll för hälsan, säger han.
För lite sömn ökar riskerna
I studien har forskare använt sig av data från UK Biobank där nära en halv miljon deltagare från Storbritannien kartlagts genetiskt och svarat på frågor om hälsa och livsstil.
Resultaten visar att det är högre risk att utveckla typ 2-diabetes om man sover mellan tre till fem timmar per natt. Att äta hälsosamt minskade risken att utveckla sjukdomen, men de som sov mindre än sex timmar per natt har fortfarende en högre risk för typ 2-diabetes.
– Jag rekommenderar överlag att prioritera sömn, även om jag förstår att det inte alltid är möjligt, särskilt som förälder till fyra tonåringar, säger Christian Benedict.