Föräldrars digitala vanor förändrar barnhälsovården

Digitalisering Digital teknik inom barnhälsovården skulle kunna minska föräldrarnas stress och öka deras kunskaper om barn och barns hälsa. En ny avhandling från Umeå universitet visar hur BVC-sjuksköterskans roll står inför stora förändringar.

Föräldrars digitala vanor förändrar barnhälsovården
– Rätt använd skulle digital teknik inom barnhälsovården kunna öka tillgängligheten, säger Lotha Valan. Foto: Krister Göransson

De flesta föräldrar ser internet som en naturlig källa till kunskap och har en stor digital vana. Men mötet med barnhälsovården är inte alltid lika digital. I en ny avhandling från Umeå universitet har Lotha Valan tittat närmare på hur vården kan möta föräldrarnas behov av digital support.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Rätt använd skulle digital teknik inom barnhälsovården kunna öka tillgängligheten, minska stressen för föräldrarna och samtidigt förbättra föräldrarnas kunskaper om barnhälsa, säger Lotha Valan, vid Institutionen för omvårdnad vid Umeå universitet.

Föräldrar behöver digital support

Sverige har en väl utbyggd barnhälsovård där distriktssköterskan är en nyckelperson för föräldrarna. Så hur påverkas BVC-sjuksköterskans arbete av föräldrarnas internetanvändning när det gäller råd och information?

Lotha Valan har i sin avhandling intervjuat både föräldrar och BVC-sjuksköterskor. Hon ser att det finns ett tydligt behov av digital support för att föräldrarna ska kunna använda tekniken på ett sätt som främjar barnens hälsa.

Det kan handla om att få mötas digitalt för frågor och funderingar eller i digitala föräldragrupper. Men även att få tillgång till filmer för att få mer kunskap om vanliga problem som eksem, förstoppning eller amning.

Stärka föräldrarna och minska deras stress

Detta skulle kunna öka tillgängligheten på BVC, minska föräldrars stress och öka deras kunskaper om barn och barns hälsa. Med professionellt stöd skulle föräldrarnas internetanvändning dessutom kunna bli en resurs i barnhälsovården.

– Resultatet i min avhandling pekar mot en förändrad roll som BVC-sjuksköterska och en förväntan från föräldrar om ett välfungerande digitalt komplement till barnhälsovårdsprogrammets fysiska besök. I och med detta ges BVC en potentiell möjlighet för utökat och mer effektivt föräldrastöd, säger Lothar Valan.

Lotha Valan är utbildad distriktssköterska och specialistsjuksköterska mot barn och ungas hälsa och jobbar inom BHV. Hon arbetar inom Örnsköldsviks primärvård och är en av de första sjuksköterskor som också disputerar i Örnsköldsvik.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan