Förändringsledning i vården kräver fingertoppskänsla

Förändringsledning Knäckarmöten med kollegor, djupdykning i patientflöden och utmaningar som bokstavligt talat handlar om liv och död. Så ser vardagen ut för Clas Lundhagen, ny i rollen som förändringsledare på SÖS.

Förändringsledning i vården kräver fingertoppskänsla
Clas Lundhagen jobbar som förändringsledare på SÖS.

Clas Lundhagen är ingenjör i grunden, men har jobbat med organisations- och ledarutveckling i större delen av sitt yrkesliv, i många olika typer av branscher och verksamheter. För drygt två månader sedan klev han in i rollen som förändringsledare på Södersjukhuset i Stockholm, SÖS.

– Jag jobbar inom en gruppering som samlar förändringsledare/projektledare på SÖS, och min roll är att driva och stötta projekt som är mer sjukhusövergripande, berättar han.

Snabbspår till mottagningen

Ett av de projekt som han är engagerad i just nu driver han tillsammans med verksamhetsområdeschefen på akuten. Tanken är att förbättra arbetssätten och samarbetet med de som remitterar patienter så att patienterna snabbare kan få den vård de behöver.

Finns det exempelvis möjlighet att skapa snabbspår till mottagningarna så att patienterna inte behöver gå via akuten? Och vilket stöd behöver vårdcentralerna och närakuterna i form av specialistkompetens för att de ska kunna vara trygga i sitt beslutsfattande?

– Vi tittar även på vilka praktiska hinder det finns. Vissa vårdcentraler har tillgång till röntgen, men inte på dygnets alla timmar. Andra saknar tillgång till provtagning och andra verktyg för undersökning. Det gör att de ibland skickar in patienten till akuten, hellre än att chansa.

Finns potential till förbättring

I projektet har man även analyserat data för att förstå hur flödena ser ut och vilka de olika behoven är. I förstudien blev det tydligt att det finns en potential till förbättring och projektet är nu på väg in i nästa steg, pilotfasen.

För Clas Lundhagen innebär det ett intensivt arbete med att planera och samla deltagare från hela vårdkedjan som visat intresse för att delta i projektet.

– Förhoppningen är att projektet ska leda till att patienterna som behöver hjälp hos oss ska få ett bättre omhändertagande och komma till rätt nivå direkt, förklarar han.

Ödmjuk och prestigelös inför nya idéer

Clas Lundhagen konstaterar att han fortfarande är ny på jobbet. Efter bara två månader finns det fortfarande mycket att förstå och sätta sig in i. Men han är imponerad av det sättet som SÖS tar sig an förändringsarbetet.

Ledningen tar ett tydligt ansvar i att välja ut och prioritera vilka större förändringsprojekt man vill fokusera på, med utgångspunkt i den målbild man har för SÖS. Och man tar sig även tid att göra ordentliga förstudier där alla intressenter är med och ger sitt perspektiv på förändringen.

Det finns även en stor ödmjukhet inför förändringsprojekten, ingen äger sitt projekt ”för mycket”.

– Det är en otrolig styrka att kunna ta in alla kloka och ibland smärtsamma inspel, att våga ta vara på dem för att pröva, granska och vässa sina förändringsprojekt. Den lyhördheten är viktig för att veta när man ska bromsa ett projekt och när man ska hålla fast vid det.

Hjälper varandra att lösa problem

Ett annat inslag han uppskattar på SÖS, som han personligen aldrig mött tidigare, är så kallade ”knäckarmöten” för förändringsledare på SÖS.

I hans grupp är de 10 personer som möts varje vecka där de ägnar mellan 1,5 och 2 timmar åt att lösa varandras problem och utmaningar. De går laget runt och alla får svara på frågan ”Vad har du för utmaning just nu som du vill lyfta i den här gruppen idag?”.

Har man en utmaning kan man då få hjälp av de övriga i gruppen att reflektera, resonera kring lösningar och även få tips på verktyg som kan vara till hjälp.

Lätt att känna sig ensam

Clas Lundhagen berättar att de mötena är värdefulla, på flera sätt. Att kunna hjälpa en kollega gör att du själv känner dig kompetent, men det är framför allt värdefullt att få ta del av andras kompetens och erfarenhet. Många idéer som de delar i gruppen kan han ta med sig in i sina egna projekt. Men framför allt är det värdefullt att ha kollegor att dela sina tankar med.

– Som förändringsledare är det lätt att känna sig ensam i stora projekt. Här kan jag känna mig trygg, även som ny i verksamheten. Jag vet att det finns stöd och hjälp, bara ett knäckarmöte bort.

Clas Lundhagen berättar att det pågår en hel del spännande förändringsarbetet på SÖS, från rent organisatoriska till spännande digitaliseringsprojekt inom exempelvis AI.

Vården kräver mer fingertoppskänsla

Men att jobba som förändringsledare inom sjukvården skiljer sig en hel del från andra typer av verksamheter. I organisationer där man exempelvis jobbar med innovation och nyutveckling finns utveckling med som en naturlig process i vardagen. Där är det mer naturligt att ägna tid åt förändringsarbete och det är sällan problem att pausa verksamheten för att samla arbetsgrupper för utvecklingsmöten.

Sjukvården har däremot ett helt motsatt perspektiv. Här handlar det mer om liv och död och den personal som finns på plats behöver hantera flödet av patienter här och nu.

– Utvecklingsarbetet behöver göras med mer fingertoppskänsla. Det går inte att samla alla för en övning med post-it-lappar, man måste jobba med utveckling på ett sätt som är mer följsamt till den löpande verksamheten. Det är en stor skillnad för mig som förändringsledare, säger Clas Lundhagen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan