Ett boende för personer med demenssjukdom som är som en snällare version av ett vanligt samhälle. Så kan man beskriva en demensby, något som Vellinge kommun nu vill bli först i Sverige med att erbjuda.
Första svenska demensbyn byggs i Vellinge
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Det ska vara en miljö som känns som ett hem, och där du lätt kan gå ut och promenera och alltid ha lätt att hitta tillbaka. I demensbyn ska det också finnas möjlighet till aktiviteter och service som hårvård och en liten butik, berättar kommunens vård- och omsorgschef Johan Greco för Kvalitetsvård.
Inspirationen har hämtats från Nederländerna och Danmark, där liknande demensbyar redan finns. Kommunen har valt ut ett redan existerande vård- och omsorgsboende, Månstorps ängar, där driften ska återupphandlas till nästa årsskifte.
– Miljön där är redan väldigt fin och passande. Redan idag finns där en inomhuspool, och fina omgivningar.
I framtidsvisionen ska den hemlika miljön även välkomna anhöriga i alla åldrar, med lekplats och grillplatser och bänkar att sitta och vila och njuta av utomhusmiljön – eller titta på hönorna i det hönshus som också ingår i planen.
Idag bor det 56 personer på Månstorps ängar. Alla av de som nu bor på boendet är inte dementa. Övergången till ett boende med enbart demensinriktning kommer att ske successivt, förklarar Johan Greco.
– Personer boende där idag, utan demensdiagnos, kan bo kvar, eftersom utvecklingen ska ske successivt. Det nya projektet kommer att få ta litet tid innan övergången till demensby är klar.
Vem som ska driva demensbyn är inte klart ännu. Det får upphandlingen ge svar på. Kommunen är dock bestämd i kraven att spetskompetens för demensvård ska finnas hos personalen.
Foto Månstorps ängar: Thomas Althin.