Fyrbenta terapeuter hjälper barn att öppna upp

Psykiatri På ungdomsspykiatrin i Skellefteå kan barn och unga numera få hjälp av terapihundar. För patienterna innebär de ett tryggt stöd som underlättar i de svåra samtalen.

Fyrbenta terapeuter hjälper barn att öppna upp
Hundarna Rudolf och Pippi är färdigutbildade och jobbar tillsammans med fysioterapeuten Mia Grönlund Forsgren.

Nu kan barn och unga få hjälp av fyrbenta terapeuter på barn- och ungdomspsykiatrin i Skellefteå. Hundarna Rudolf och Pippi är färdigutbildade och jobbar tillsammans med fysioterapeuten Mia Grönlund Forsgren.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det har varit väldigt positiv respons från patienter och vårdnadshavare. Det har varit några som varit besvikna och frågat ”Var är den där hunden? Jag vill också träffa den”, säger Mia Grönlund Forsgren.

Passar bra på BUP

Idén till att börja utbildning med terapihund fick Mia Grönlund Forsgren när hon köpte sin första hund Rudolf. Hunduppfödaren hade själv utbildat terapihundar.

När hon senare sökte jobb på BUP i Skellefteå lyfte hon idén med att använda hundarna som en del i arbetet som fysioterapeut.

– Jag kände att det här skulle vara det ultimata stället att jobba med terapihund. Det skulle ge så mycket i verksamheten.

Patienter vill träffa hundarna

I maj togs beslutet att införa terapihundar på mottagningen och sedan dess jobbar Pippi och Rudolf där. De har nu genomfört drygt 50 patientbesök sedan i januari.

Hundarna har bland annat gjort det lättare för patienter att vilja komma dit. De har också haft god effekt i traumabehandling och med patienter med ätstörningsproblematik.

– Personer med ätstörningsproblematik har kunnat flytta fokus från sin kropp. Det har blivit mer avspänt, de har hittat mer kraft i sin röst när de pratar och de har haft större kroppsrörelser.

Underlättar svåra samtal

Hundarna har också visat på god effekt under en traumabehandling.

– Pippi har bidragit med att finnas nära när man ska prata om det allra svåraste. Vilket har hjälpt den här personen att berätta vidare och hoppa mellan den inre och den yttre världen, berättar Mia Grönlund Forsgren.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan