Här får barn hjälp direkt utan att vänta på diagnos

BUP För att bättre möta barn och unga som söker vård för adhd har BUP Skåne förändrat sina arbetssätt. Istället för att vänta på en utredning, får barnen nu stöd och hjälp direkt, innan en diagnos är ställd.

Här får barn hjälp direkt utan att vänta på diagnos
Vissa insatser kan ges utan att en diagnos är ställd. Foto: Adobe Stock

Sedan snart ett år tillbaka får barn och ungdomar stöd och hjälp direkt när de söker hjälp för adhd, utan att behöva vänta på att få en diagnos.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

De som har lättare svårigheter får hjälpen inom BUPs Första linje-verksamhet och de som har större och mer varaktiga svårigheter får hjälp på en specialistmottagning inom Bup.

Insatser blir fördröjda

Bakgrunden till de förändrade arbetssätten är de långa köerna till Bup Skåne, som i sin tur beror på att stöd och insatser vid symtom på adhd i praktiken ofta kräver att det finns en fastställd diagnos.

Detta leder till ett ökat tryck på vården och insatser blir därmed fördröjda i väntan på en diagnos.

För att bättre kunna ge hjälp oavsett svårighetsgrad har Bup Skåne därför förändrat sitt arbetssätt, med stöd i rekommendationerna i Vård- och insatsprogrammet (VIP) för adhd.  VIP beskriver hur man kan ge olika insatser utifrån behov, utan att en diagnos är ställd. Det kan till exempel handla om att anpassa bemötande och kommunikation, tillgängliggöra lärmiljöer och ge stöd i vardagen.

Ger stöd direkt

– Med vårt nya arbetssätt ger vi stöd direkt när vi har identifierat vilka behov barnet har. Genom att möta behoven på ett bättre sätt, på rätt nivå och i rätt tid kan fler få tillgång till stöd och de största resurserna läggas på dem som behöver dem bäst, säger Gunilla Granholm är specialistpsykolog på Bup Skåne samt ordförande för den nationella arbetsgrupp som tagit fram vård- och insatsprogrammet för adhd.  

Hämtar fler artiklar
Till startsidan