Det visar en internationell undersökning där 400 läkare och sjuksköterskor fått svara på frågor kring stressfaktorer och utbrändhet i vården.
Hög risk för utbrändhet bland vårdpersonal
Stress i arbetslivet 98 procent av vårdpersonalen upplever en känsla av utbrändhet. Och situationen har förvärrats under pandemin.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Undersökningen är gjord på uppdrag av Nuance Communications och bygger på både enkäter och intervjuer med vårdpersonal i tio olika länder. 98 procent av respondenterna säger sig ha känslor på olika nivåer som i förlängningen kan kopplas till utbrändhet. På frågan om covid-19 påverkat situationen svarade 88 procent av de tillfrågade att det hade förvärrat problemet.
Riskerar att leda till utbrändhet
– Det är denna stress och överbelastning som, när den är omfattande och ihållande, leder till symtom vi förknippar med utbrändhet – känslor av utmattning, ökat mentalt avstånd från sitt jobb och minskad effektivitet, säger Jesper Hessius, läkare och CMO Nuance Nordics.
Det som bidrar till uppbyggnaden av stress är allt ifrån personalbrist till administration. 54 procent av de nordiska läkarna uppger att man arbetar mer än 40 timmar per vecka med risk för negativa effekter som kronisk trötthet, stress, ångest, dålig sömnkvalitet, depression och utmattning som följd.
Fakta
Om undersökningen
Administration bidrar
63 procent av respondenterna i Norden uppger att dokumentation och journalskrivning är starkt bidragande orsaker till utmattning och känsla av utbrändhet.
Undersökningen identifierar några nyckelfaktorer som är avgörande för att balansera vårdpersonalens arbetsliv. Det är bland annat arbetsbelastning, förutsägbarhet för skiftarbete, effektivitet inklusive dokumentation, stöd från personal och ledarstil.