Höjer kvaliteten med klisterlapp i journalen

Patientsäkerhet En klisterlapp i journalen har gjort det lättare att kvalitetssäkra patienternas in- och utfarter på Pre- och postoperativ avdelning i Malmö. Nu får de som första verksamhet någonsin ta emot Årets kvalitetspris på Skånes universitetssjukhus.

Höjer kvaliteten med klisterlapp i journalen
Priset Årets kvalitetsarbete inom omvårdnad går till verksamhetsområde Intensiv- och perioperativ vård i Malmö.

Priset för Årets kvalitetsarbete inom omvårdnad går till verksamhetsområde Intensiv- och perioperativ vård i Malmö.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

De prisas för sitt arbete med att säkra in- och utfarter som till exempel används för att söva patienten och ge läkemedel.

Klisterlapp i journalen

Bristande kontroll och dokumentation är inte sällan en faktor bakom exempelvis vårdrelaterade infektioner.

Genom att införa en klisteretikett i anestesijournalen med akronymen Pecka (Perifer infart, epiduralkateter, central infart, kateter, annat) har personalen uppmuntrats till att på ett enkelt och strukturerat sätt kvalitetssäkra in- och utfarter innan patienten lämnar avdelningen.

Sedan införandet har antalet kontroller ökat markant. Arbetssättet har också spridit sig till fler avdelningar.

Helena Ageland, enhetschef på Pre- och postoperativ avdelning i Malmö.

Helena Ageland är enhetschef på Pre- och postoperativ avdelning i Malmö, är initiativtagare till Pecka.

– Jag tycker det är jätteroligt att arbetet med Pecka uppmärksammas, och att omvårdnaden får ta plats genom priset. Förhoppningsvis gör detta att ännu fler operationsavdelningar får upp ögonen för arbetssättet, säger hon i en kommentar till priset.

Premiär för priserna

Förutom kvalitetspriset delar Skåne universitetssjukhus även ut ett pris för Årets omvårdnadsledare. Det priset gick till specialistsjuksköterska Petra Ek på Medicinavdelning 3 i Malmö. I motiveringen till priset skriver juryn att hon efter 24 år på medicinavdelning ”utvecklat en hög kompetens och en gedigen erfarenhet som hon på ett lättsamt och pedagogiskt sätt delar med sig till kollegor, dels på avdelningen, men också till hela sjukhuset”.

Detta är första gången som delar Skånes universitetssjukhus ut pris till Årets kvalitetsarbete inom omvårdnad och Årets omvårdnadsledare. Priserna är en del av arbetet med Magnetmodellen.

Fakta: Magnetmodellen

Magnetmodellen är en amerikansk modell som syftar till förbättringar inom omvårdnad och arbetsmiljö. Flera forskningsstudier visar att dessa sjukhus har bättre behandlingsresultat och mer nöjda patienter än icke certifierade sjukhus samt att god och säker vård är kopplat till hög omvårdnadskompetens.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan