I veckan presenterade Facken i Välfärden rapporten Miljarder skäl att förbättra arbetsmiljön.
Kraftig ökning av stressrelaterad frånvaro
Arbetsmiljö Sedan 2010 har det skett en femdubbling av stressrelaterad sjukfrånvaro i Sverige. Värst är det i välfärdssektorn och fyra av fem drabbade är kvinnor.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Den pekar på att sjukfrånvaron inte bara innebär ett stort lidande för individen. Det innebär dessutom enorma kostnader för kommuner och regioner.
Högsta kostnaden sedan 2010
Enligt rapporten var de sammantagna kostnaderna för sjukfrånvaron 51,4 miljarder kronor i kommuner och regioner år 2023. Det är den högsta kostnaden sedan 2013, med undantag för pandemiåren. I beräkningen ingår kostnader för produktionsbortfall på grund av att människor inte är på jobbet.
Den totala kostnaden för produktionsbortfall på grund av sjukfrånvaro har därmed ökat med över 50 procent, eller 17,9 miljarder kronor, mellan 2013 och 2023.
Finns miljarder att spara
Analysen visar att det är stora skillnader i sjukfrånvaro mellan olika kommuner och regioner. Om alla regioner och kommuner hade haft en sjukfrånvaro på 5,5 procent, ett snitt som de 20 bästa kommunerna och de 6 bästa regionerna ligger på, skulle kostnaderna ha minskat med 12,2 miljarder bara under 2023.
– Det finns alltså pengar som istället kan investeras i exempelvis kortare arbetstid – det skulle innebära fler friska medarbetare och en ekonomisk besparing på 12 miljarder. Där finns det pengar att rädda vården, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, i en kommentar till rapporten.
Stressen har femdubblats
Dessutom har det skett en kraftig ökning av stressrelaterad ohälsa. Rapporten visar att antalet pågående sjukfall med stressdiagnos har femdubblats sedan 2010. Och värst drabbade är kvinnorna.
Under 2023 stod kvinnor för fyra av fem av de pågående sjukfallen.
I de flesta fall är sjukfrånvaron en konsekvens av brister i arbetsmiljön. Sineva Ribeiro poängterar att villkoren i kvinnordominerade yrken aldrig skulle accepteras av arbetsgivare i mansdominerade branscher.
– Många jobbar dygnet runt årets alla dagar, de tvingas avstå sin semester, de kan inte ta rast, de jobbar dubbelpass för patienterna. De betalar ett högt pris med sin hälsa. Att låta detta fortsätta står också staten, regioner, kommuner och i slutändan skattebetalarna väldigt dyrt. Det behövs förändring nu! Det är också det vår strejk handlar om, säger Sineva Ribeiro.
Tre konkreta förslag
I rapporten presenterar Facken i Välfärden tre åtgärdsförslag för att minska sjukfrånvaron:
- Politiker på alla nivåer behöver säkra att välfärden får en långsiktigt hållbar och tillräcklig finansiering. Arbetsgivare behöver investera i jämställda löner, schyssta villkor och hållbara arbetstider så att fler lockas till välfärdens yrken och så att befintlig personal trivs och vill stanna kvar.
- Alla arbetsplatser behöver arbeta aktivt med friskfaktorerna, det vill säga de organisatoriska förutsättningar som enligt forskningen visat sig ha en positiv påverkan på arbetsmiljö, produktivitet och sjukfrånvaro.
- Regeringen bör införa sanktionsavgifter mot arbetsgivare som inte arbetar med systematiskt arbetsmiljöarbete och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Facken i Välfärden är ett samarbete mellan Akademikerförbundet SSR, Kommunal, Sveriges Lärare, Vision och Vårdförbundet. Målet är att värna och utveckla välfärdssektorn genom bättre kompetensförsörjning. Totalt företräder de cirka 1,2 miljoner anställda, varav merparten i välfärdssektorn.