KTH-vinnare hjälper barn till bättre hälsa

Digitalisering Rustam Nabiev har utsetts till vinnaren av KTH Innovation Award för sitt arbete med e-hälsa. Hans teknik med digitala papper har redan hjälpt över 900 000 barn till en bättre hälsa.

KTH-vinnare hjälper barn till bättre hälsa
– En dag ska ingen mamma och inget barn lida eller dö av förebyggbara sjukdomar, säger Rustam Nabiev. Foto: Patrik Lundmark

Rustam Nabiev är medgrundare till Shifo, organisation som jobbar med teknik som ska förhindra att barn i utvecklingsländer dör till följd av undervaccination. Han är också den som haft huvudansvaret för utvecklingen av tekniken som Shifo tillhandahåller.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Smart papper förenklar arbetet

Shifos teknik är en form av smart papper, blanketter som kryssas i för hand och där insamlat hälsodata sedan digitaliseras. Tekniken kan användas oavsett förutsättningar när det kommer till infrastruktur, exempelvis tillgång till elektricitet.

Redan idag har ett stort antal barn registrerats på detta sätt i länder som Uganda, Afghanistan och Gambia.

Rustam Nabiev har tidigare studerat datavetenskap vid KTH. Det var i samband med sitt uppsatsskrivande som han fick upp ögonen för telemedicin och e-hälsa.

Premiär för KTH Innovation Award

– Jag förstod vilka möjligheter som fanns att förbättra länders sjukvårdssystem. Efter att ha varit involverad i olika projekt i bland annat Afrika och Asien fick jag därefter en god förståelse för de ojämlikheter som finns, särskilt när det gäller tillgången till sjukvård. Så jag bestämde mig för att vika mitt liv åt att försöka göra någonting åt detta globala problem, säger han i en kommentar till priset.

Det är i år första gången som KTH Innovation Award delas ut. Priset instiftades förra året genom donationer av Spotifys vd och grundare Daniel Ek och Mathias Uhlén, professor på KTH. Prissumman är på 500 000 kronor.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan