Går det att med bibehållen patientsäkerhet totalrenovera en operationsvåning samtidigt som verksamheten pågår som vanligt? Javisst, säger Peter Norrman, fastighetschef för Skellefteå Lasarett där en sådan renovering inleddes för ett och ett halvt år sedan.
Lyckad renovering av operationsvåning
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Det handlar om en hel operationsvåning på över 2 000 kvadratmeter. Ytskikt, operationsbord och belysning har successivt bytts ut. Det som har krävts är noggranna riskanalyser, en bra planering och tydlig kommunikation mellan parterna vården och entreprenörerna.
– Det svåraste har varit att bygga ett system där vi aldrig har gemensamma flöden mellan vård och bygg. Operationsavdelningen är en extremt känslig miljö och för att det inte skulle spridas partiklar lät vi bygga kuvösliknande områden där byggarna verkade. Där skapade vi ett kraftigt undertryck för att suga ut allt damm, säger Peter Norrman i ett pressmeddelande.
Partikelmätningar har skett löpande och man har konstaterat att det inte skett läckage.
Vårdpersonalen stod hela tiden i direktkontakt med byggpersonalen, som var beredda att stoppa arbetet om någon viktig operation skulle kräva det. Från vårdens håll är man också mycket nöjd.
– Ur vårt perspektiv har vi kunnat producera vård hela tiden samtidig som vi hållit hygienkraven och levererat det vi lovat. Givetvis har det påverkat med flytt av förråd och personalutrymmen. Men det har personalen hanterat på ett bra sätt. Det har funnits en tydlighet kring vad som ska göras och varför det är nödvändigt. Personalgruppen har också varit delaktiga i att hitta lösningar, säger Fredrik Jakobsson, projektledare för vården, som tillägger att både tidplan och budget har hållit.
Bilden: Fredrik Jakobsson, projektledare för vården, och Peter Norrman, fastighetsområdeschef, betraktar renoveringsarbetet på operationsavdelningen på Skellefteå lasarett som ett skolboksexempel. Foto: Per Strömbro.