Nu tas simuleringsverktyg för bättre vårdflöden fram

Västerbottens landsting startar ett projekt för att simulera vårdflöden för bättre uppfattning om hela vårdkedjan.

Nu tas simuleringsverktyg för bättre vårdflöden fram

Nu drar Västerbottens landsting igång ett treårigt projekt för att simulera vårdflöden. Målet är att få en tydligare uppfattning om hela vårdkedjan och därmed skapa möjligheter för bättre vård.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Åsa Holmner vid Glesbygdsmedicinskt centrum.
Åsa Holmner vid Glesbygdsmedicinskt centrum. FOTO: Madelene Holmgren

– Vi vill bland annat ta reda på vilken bufferfunktion primärvården har. Ofta bromsas operationsavdelningar upp för att de inte kan flytta vidare sina patienter. Vi vill se hur primärvård, särskilt sjukstugor, och kommunal hemsjukvård kan bidra till bättre flöden, säger Åsa Holmner vid Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman som leder arbetet.

Hon påpekar att projektet fokuserar på att få flera parametrar som kostnad, vårdkvalitet och personal att samverka.

– Den forskare i Skövde som kommer att utveckla simuleringsverktyg är väldigt duktig på just flermålsoptimering och har bland annat arbetat med Volvo men även med vårdprocesser sedan tidigare.

Simuleringar på akut- och operationsavdelningar är relativt vanligt. Men att kartlägga processer i ett större perspektiv – titta på olika målgrupper och hur de rör sig mellan olika vårdnivåer, landsting och kommun – det har aldrig gjorts tidigare.

– I ett första skede behöver vi ta reda på vad som är möjligt och inte, kartlägga processer, hitta samverkansforum mellan landsting och kommun och få tillstånd till att plocka ut rätt information. Vi kan idag inte ens följa en patient från landsting till kommun utan att bryta flera lagar, säger Åsa Holmner och fortsätter:

– Vi pratar hela tiden om individen i centrum och personcentrerad vård, men det är inte möjligt med den suboptimering och osthyvelsprocess som pågår idag. Vi behöver ett större perspektiv.

Deltar i projektet gör också fem kommuner i Österbotten och Vasa sjukvårdsdistrikt i Finland, Umeå universitet, Jönköpings universitet och Högskolan i Skövde.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan