Det är fyra år sedan vården fick egen standard, SS EN 15224, baserad på kvalitetsledningsstandarden Iso 9001. Nu är den första revideringen av standarden igång.
Nu ska vårdens kvalitetsstandard revideras
Det är fyra år sedan vården fick egen standard, SS EN 15224, baserad på kvalitetsledningsstandarden Iso 9001. Nu är den första revideringen av standarden igång.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Dels handlar det om en anpassning till den nya enhetliga strukturen för Iso-standarder, dels om att se över den utifrån de förändringar som kom med nya Iso 9001. Dessutom är det ett bra tillfälle att uppdatera och förbättra annat i standarden också, berättar Christina Stange, projektledare för ledningssystem inom hälso- och sjukvården på Sis, Swedish Standards Institute.
Enligt Christina Stange finns det ett intresse för 15224. Den finns att köpa via Sis, men finns även tillgänglig för alla offentliga verksamheter via Sveriges kommuner och landsting, SKL.
– Många utgår ifrån den för att bygga upp ett systematiskt kvalitetsarbete, berättar hon.
Standarden använder samma struktur som Iso 9001:2008, men sätter tydligare fokus på de utmaningar som hälso- och sjukvården arbetar med, till exempel patientsäkerhet, kliniska processer och riskanalys.
Sedan ett år tillbaka är reglerna kring ackreditering klara, vilket i teorin innebär att det är möjligt att certifiera verksamheten enligt 15224. Men hittills är det få certifieringsbolag som är ackrediterade att utföra certifiering.
Christina Stange konstaterar att standarden ställer tuffa kompetenskrav på certifieringsorganen och att det, i kombination med att certifieringar inte är så vanliga inom offentligt sektor, kan ha bidragit till att det hittills är få som tagit steget. Rättspsykiatrin inom Region Skåne som Kvalitetsvård skrev om förra veckan är ett exempel på en verksamhet som har certifierat sig mot 15224. Hon tror dock att vi kommer att få se fler som certifierar sig framöver.
– Detta är en Rolls Royce-standard, en kvalitetsstandard för de som verkligen vill ha spets. Nu när offentlig sektor blir allt mer konkurrensutsatt, så tror jag att allt fler också ser fördelarna med en certifiering.
Revideringen av standarden beräknas bli klar efter årsskiftet.