I morgon, torsdag, öppnar Sveriges första akutmottagning för våldtagna män. Det är Södersjukhuset i Stockholm som utökar sin nuvarande akutmottagning för våldtagna kvinnor till att även ta emot män och transpersoner.
Ny akutmottagning för våldtagna män
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Under de tio år vi har haft mottagningen har vi fått frågan från olika håll om varför vi inte också tar emot män, säger överläkare Lotti Helström.
Omkring 600 kvinnor söker sig varje år till Södersjukhusets akutmottagningen för våldtagna. Enligt Lotti Helström blir omkring en tredjedel så många män som kvinnor utsatta för sexuella övergrepp. Statistiskt sett skulle det innebära att 200 män kommer att söka vård på akutmottagningen kommande år. Det tror inte Lotta Helström blir fallet.
– Mörkertalet är stort, vi räknar med mellan tjugo och trettio män, säger hon.
Mottagningen har totalt tolv anställda, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och sekreterare, alla med specialkompetens på området.
2010 tog Stockholms läns landsting beslutet om att att starta initiativet och nu, fem år senare, är det dags.
– Det har gått otroligt långsamt från politikens håll, det är främst lobbyorganisationer som RFSU och RFSL som drivit på, säger Lotti Helström.
– Tidigare har de män som utsatts för sexuella övergrepp sökt sig till de kirurgiska akutmottagningarna bland annat. Och vissa har uppsökt venereologiska mottagningar för att testa sig för könssjukdomar och det har då kommit fram att de varit utsatta, fortsätter hon.
Mottagandet av våldtagna män har varit, och är fortfarande, bristfälligt menar Lotti Helström.
– De blir runtslussade mellan olika instanser och i vissa fall även utsatta för hån. Jag hoppas att vår mottagning bidrar till ett bättre omhändertagande.