Ny rutin sparar livsviktig tid vid hjärtinfarkt

En ny rutin vid ambulanssjukvården i Halland sparar livsviktig tid för patienten. Om det är en pågående hjärtinfarkt kan det enkla provet minska ledtiden med mer än en timme.

Ny rutin sparar livsviktig tid vid hjärtinfarkt
– Förändringen är en liten och enkel sak för ambulanspersonalen, men den kan spela stor roll i långa loppet, säger Kristoffer Wibring. Foto: Region Halland

Ambulanssjukvården i Halland införde en ny rutin hösten 2022. När ambulanspersonalen tar emot en patient med bröstsmärtor tar de ett hjärtprov i form av ett blodprov direkt på plats. Tidigare gjorde man detta först på akutmottagningen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

För amulanspersonalen tar den nya rutinen 2,5 minuter extra. Men för patienten kan det spara livsviktig tid.

Får snabbare hjälp

Utvärderingen av den nya rutinen visar att den nya rutinen minskar handläggningstiden på akutmottagningen med i snitt 20 minuter. Och om blodprovet signalerar en pågående hjärtinfarkt minskar handläggningstiden med en hel timme.

Detta har enorm betydelse, eftersom tiden för den akuta handläggningen påverkar hur det går för patienten. Vissa hjärtinfarkter syns redan på EKG och då kan man direkt fatta beslut om akut transport till kranskärlsröntgen.

Men oftast är det svårt att få en säker diagnos enbart med hjälp av EKG. Då behövs blodprovet för Troponin. Det är en hjärtskademarkör som är förhöjd vid hjärtinfarkt. Provet tar dock tid att säkerställa och analysera, vilket kan leda till förseningar i omhändertagandet.

Att ambulanspersonalen nu kan ta provet direkt på plats minskar risken för en sådan fördröjning.

Forskade om riskbedömning av hjärtsmärta

Idén till den nya rutinen kommer från Kristoffer Wibring som arbetar som ambulanssjuksköterska och verksamhetsutvecklare inom ambulanssjukvården. Idén uppstod i samband med att han gjorde ett forskningsprojekt om riskbedömning av patienter med bröstsmärta.

– I de allra flesta fall går det bra att ta ett prov redan hemma hos patienten. Det innebär ett par minuter längre på plats hos patienten, men i gengäld får patient väsentligt mycket snabbare omhändertagande på akuten, konstaterar han.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan