Akutsjukvård ny specialitet inom läkaryrket

I maj förra året stod det klart att akutsjukvård, som tidigare varit en tilläggsspecialitet, blir en basspecialtet på läkarutbildningen.

I maj förra året stod det klart att akutsjukvård, som tidigare varit en tilläggsspecialitet, blir en basspecialtet på läkarutbildningen. Ett av de sjukhus som då beslutade att satsa på att utbilda i akutsjukvård var Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Susann Järhult, akutläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Susann Järhult, akutläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi hade tidigare haft tilläggsutbildningen, men den lades ner 2012. När det blev klart att akutsjukvård blir en basspecialitet så ville Akademiska satsa på det igen.

Det berättar Susann Järhult som själv var en av de som gick tilläggsutbildningen i Uppsala och blev klar akutläkare för tre år sedan. Hon konstaterar att Sverige ligger efter många andra länder där akutsjukvård länge varit en egen specialitet, men att utvecklingen i Sverige går snabbt just nu. Idag finns det drygt 100 läkare som är specialister på akutsjukvård i Sverige.

– Linköping är det sjukhus som kommit längst, de valde tidigt att satsa på att utbilda läkare i akutsjukvård. Akutmottagningen bemannas och drivs nu fullt ut av akutläkare tillsammans med akutsköterskor. Det syns också i mätningar av exempelvis väntetider där akutmottagningen i Linköping är bäst av universitetssjukhusen i Sverige.

Läs mer om akutsjukvård:

Svensk Förening för Akutsjukvård

Riksföreningen för akutsjuksköterskor 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan