Olika läkare och få vårdbesök för personer med diabetes

Rapport Kontinuiteten i diabestesvården har blivit sämre. Var tredje patient träffar olika läkare varje gång. Men vilket stöd du får för att hantera din diabetes beror också på var i landet du bor. Det visar resultaten från Diabetesbarometern 2023.

Olika läkare och få vårdbesök för personer med diabetes
– Regelbundenhet är en förutsättning för att förbättra vården för de upp emot 600 000 människor som lever med diabetes säger Björn Ehlin. Foto: Peter Wahlström

Närmare 600 000 personer lever med diabetes i Sverige. Det är en kronisk sjukdom som kräver en omfattande egenvård och ställer stora krav på sjukvården. Personer med diabetes behöver stöd, utbildning och tillgång till behandlingsmetoder och tekniska hjälpmedel utifrån individuella förutsättningar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

För andra gången presenterar nu Svenska Diabetesförbundet Diabetesbarometern där de jämför regionerna när det gäller genomförda uppföljningar av patienters hälsa och behandlingsresultat.

Ojämlik vård i landet

Rapporten konstaterar att skillnaderna mellan regionerna är stora, både när det gäller vårdinsatser och patienternas hälsa.

Bäst resultat får Uppsala med en sammanlagd poäng på 38 av 46 möjliga. I botten hittar vi Blekinge och Gävleborg på vardera 7 poäng.

– Detta är utan tvekan en av de stora utmaningarna för diabetesvården – att var du bor har för stor betydelse för vilket stöd du får att hantera din diabetes, skriver Björn Ehlin, förbundsordförande Svenska Diabetesförbundet i en kommentar till rapporten.

Risk för komplikationer

Positivt är dock att både vårdinsatser och behandlingsresultat har förbättrats jämfört med förra årets undersökning. Men bristerna är stora. Många har värden som innebär kraftigt höjd risk för komplikationer. 

  • Var sjunde patient med diabetes typ 1 har farligt höga blodsockernivåer. Endast var tredje når upp till behandlingsmålen när det gäller blodsocker.
  • Bland personer med diabetes typ 2 är det fyra av tio som inte når behandlingsmålet om god blodsockerkontroll. Nära åtta procent har farligt höga blodsockernivåer.
  • Tre av tio uppger att de träffar olika läkare vid sina besök.

Olika ansikten varje gång

En av de faktorer medlemmarna tycker har försämrats mest är kontinuiteten i vården. Många träffar inte en diabetesläkare varje år. En regelbunden kontakt mellan vård och patient är en viktig förutsättning för att tidigt kunna upptäcka behov av vårdinsatser.

Bristande kontinuitet ökar risken för komplikationer och följdsjukdomar – något som förutom personligt lidande dessutom innebär stora kostnader för vården.

– Att många med diabetes möter nya ansikten när de är i kontakt med vården försvårar den regelbundenhet i vården som är viktig för alla som lever med en kronisk sjukdom som diabetes, konstaterar Björn Ehlin.

Årlig undersökning

Diabetesbarometern bygger på statistik från Nationella Diabetesregistret (NDR) samt en patientenkät där 3 500 personer med diabetes svarat på hur de upplever vården.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan