Hur läkare och sjuksköterskor inom primärvården avslutar patientbesöken kan ha betydelse för tidig diagnosticering av cancer och därmed förbättra överlevnad och behandlingseffekt. Det visar forskare från bland annat Sverige, Danmark och Storbritannien.
Patientbesöket i primärvården kan ha betydelse för canceröverlevnad
Hur läkare och sjuksköterskor inom primärvården avslutar patientbesöken kan ha betydelse för tidig diagnosticering av cancer.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Under ledning av Oxford University har 155 personer mellan 35–86 år intervjuats inom sex månader efter att de diagnosticerats med lung- eller tjocktarmcancer. Eftersom överlevnaden i Sverige var högre än i de två andra länderna jämfördes patienters berättelser om hela händelseförloppet, från att de upptäckte tecken på hälsoproblem tills att de sökte vård och fick diagnos.
Det visade sig finnas tydliga skillnader i berättelserna när det kom till primärvårdsläkarnas tydlighet och kommunikation. Patienterna i England och Danmark berättade mer sällan att de visste om, eller i så fall när, de skulle återkomma om symptomen kvarstod.
– Berättelserna om sådana planer var mera framträdande i intervjuerna bland svenska patienter än bland de intervjuade patienterna från de två andra länderna, berättar Senada Hajdarevic, lektor vid Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet och en av forskarna i studien.
Studien pekar på vikten av att alla primärvårdsbesök bör avslutas med tydliga instruktioner om vad patienten ska göra om symptomen inte försvinner eller återkommer.
– Primärvården är oftast ingången till all specialistvård liksom cancervården och därmed har distriktssköterskor och distriktsläkare en oerhört viktig roll när de möter patienter, säger Senada Hajdarevic.
Hon berättar att de nu arbetar vidare med materialet från studien, bland annat med fokus på patientens och anhörigas involvering i processen, fragmentering av vården samt patientens upplevelse av olika symptom innan diagnosen.