Igår, tisdag, publicerade Riksrevisionen sin granskning av rehabiliteringsgarantin. Syftet med garantin, som är en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting är att förhindra sjukskrivning och öka återgången till arbete för personer med mildare psykisk ohälsa, exempelvis stressrelaterade besvär.
Regeringen får bakläxa på rehabgarantin
Någonting är fel
Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsvård.se premium
Läs vidare – starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in och läs vidare.
Garantin brister på flera punkter och har inte uppfyllt målet, att fler återgått till arbete. Bland annat är väntetiden på behandling lång, eftersom det inte finns tillräckligt med kvalificerade behandlare. Det går inte heller att avgöra om patienterna blir hjälpta av behandlingen de får eftersom Rehabiliteringsgarantin saknar krav på uppföljning.
Psykisk ohälsa är idag den största anledningen till sjukfrånvaro i Sverige och kostar samhället årligen omkring 70 miljarder kronor.
– Regeringen bör fundera på om garantin kan utformas på något annat sätt, annars rekommenderar vi att lägga ner den och göra något annat istället, säger riksrevisor Margareta Åberg.
Läs hela granskningen här.