Just nu pågår en studie i Stockholms läns landsting med syfte att utvärdera och utveckla funktionen för rehabkoordinering i landstinget.
Rehabkoordinator – viktig pusselbit enligt ny studie

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Studien har pågått sedan 2012 och publiceras först 2016 men hittills ser resultaten positiva ut. De patienter som i sin sjukskrivningsprocess har fått träffa en rehabkoordinator kunde gå tillbaka till arbete 53 dagar snabbare än de patienter som under samma period inte träffat en koordinator.
Rehabkoordinatorns roll är att samordna sjukskrivnings – och rehabiliteringsfrågor inom sjukvården och fungera som en länk till övriga aktörer i sjukskrivningsprocessen.
– Detta är en riktad insats som verkar vara en viktig pusselbit, men det finns fortfarande mycket kvar att utveckla och utvärdera, säger Anne-Marie Norén, processledare för rehabgarantin och sjukskrivningsmiljarden på Stockholms läns landsting.
Enligt henne behöver rehabkoordinatorns roll tydliggöras och utvärderas, något som hon hoppas att studien kan bidra med.
– Landstingen har idag rehabkoordinatorer på plats men de jobbar på olika sätt. Det är en ny yrkesgrupp och vi behöver veta mer vad vi kan uppnå med den.
En utmaning, som Anne-Marie Norén lyfter fram är, att samordna vårdens och statens uppdrag.
– En snabbare återgång till arbete, som staten vill uppnå med den nya funktionen, är inte ett historiskt etablerat förhållningssätt inom sjukvården, men kan ses som en deli förenligt sjukvårdens mål om ökad hälsa, säger hon.
Bakgrunden till studien är den överenskommelse som regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, tecknade i fjol om en fortsättning för sjukskrivningsmiljarden till och med 2015. Där framgår att funktionen rehabkoordinator ska utvecklas och finnas på sjukskrivande enheter i samtliga landsting innan årets slut.