Renar vårdsalar med hjälp av ultraviolett ljus

Arbetsmiljö Inom intensivvården på Östra sjukhuset i Göteborg testar man nu att använda UV-C-ljus som städhjälp i lokalerna. En fördel är att det blir lättare att komma åt i små utrymmen och inne i elektrisk apparatur.

Renar vårdsalar med hjälp av ultraviolett ljus
Fördelen är att lampan gör rent även i små utrymmen, mellan små kontakter och inne i elektrisk apparatur.

Att använda ultraviolett ljus för att döda bakterier, svampar och virus är en väl beprövad metod för att rena luft och vatten. Inom sjukvården är det än så länge ganska nytt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Nu ska intensivvården på Östra sjukhuset i Västra Götalandsregionen testa metoden.

Två olika typer av lampor

I patientsalar och allmänna utrymmen sätter de nu upp två olika typer UV-lampor – en står på ett golvstativ, en är liten låda med lampor inuti.

Martin Jonsson, Östra sjukhuset.

Lampan på stativ ställs i en sal och ljuset har effekt på allt som ligger inom 2,5 meters radie. Lampan är igång fem minuter innan den slocknar av sig själv.

I lådan kan man lägga sådant som behöver desinficeras. Det kan exempelvis vara mobiltelefoner eller stetoskop. Där är desinficeringen klar på 25 sekunder.

Kommer åt överallt

Fördelen jämfört med vanlig städning är att lampan gör rent även i små utrymmen. Den kommer även åt mellan små kontakter och inne i elektrisk apparatur.

AnOpIVA Östra ska köra en testperiod på tre månader innan man bestämmer om man vill och kan köpa in lampor till verksamheten.

– Vi vill pröva hur lättanvänd den är i vår miljö och om vi har nytta av den i just vår verksamhet, säger Martin Jonsson, ansvarig för medicinsk teknik på postop IVA på Östra sjukhuset.

Bra mot resistenta bakterier

Eftersom inga personer får vistats i lokalen när lampan är igång passar det framför allt för slutstäd av patientsalar, eller städning i utrymmen som sköljrum, förråd och toaletter.

Martin Jonsson, tror att lamporna skulle kunna göra stor nytta på vårdavdelningar med mobila patienter eller många enkelsalar. Särskilt avdelningar som är medicinskt smutsiga, har många infektionskänsliga patienter eller haft utbrott med resistenta bakterier.

– Om den fungerar som den ska och vi kan använda den låter det väldigt positivt, säger Martin Jonsson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan