Så har Karolinska standardiserat arbetet med innovationer

Innovation Går det verkligen att förena innovation och kreativitet med en fyrkantig standard? Ja absolut, enligt Karolinska. De har satsat på ett ledningssystem för innovation – och ser stora fördelar med en strukturerad process, ett gemensamt vokabulär och kraften i ett gemensamt teamarbete.

Så har Karolinska standardiserat arbetet med innovationer
Omkring 700 medarbetare på Karolinska har fått utbildning i innovation. Foto: Adobe Stock

Standarder är kanske inte det första vi förknippar med innovation. Men forskningen visar att det systematiska angreppssättet som ett ledningssystem har ger fördelar, även när det gäller innovationer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

När Karolinska universitetssjukhuset för tre år sedan bestämde sig för att bli en mer innovationsdriven organisation, valde man därför att utgå ifrån det internationella ledningssystemet för innovation – ISO 56002.

Självklart beslut

– Vår verksamhet bygger på evidens, så mot den bakgrunden var det självklart att best practice även ska genomsyra innovationsarbetet, säger Åse Lundh Gravenius, på Karolinska universitetssjukhuset i en artikel publicerad på SIS webbsajt.

Det Karolinskas ledning vill komma åt är den underutnyttjade kraft som varje organisation har i medarbetarnas oförlösta innovationsförmåga. Förhoppningen är att arbetet ska ge resultat i form av färre inställda operationer, sparat förbrukningsmaterial eller andra positiva effekter som kan bli resultatet av medarbetarnas förbättringsförslag. Här är medarbetarnas idéer en guldgruva.

– Störst potential finns i nytänkandet kring system och processer, innovationer som ofta kräver ett helt teams insatser, säger Åse Lundh Gravenius.

Utbildning för 700 medarbetare

Tillsammans har de tolv medarbetarna på Karolinskas innovationsavdelning lagt mycket tid på att sprida kunskap om innovation i organisationen samt hur man arbetar med innovation enligt best practice. Bland annat har de utbildat omkring 700 medarbetare i att tänka innovativt, men också försett dem med en gemensam vokabulär.

– Utan ett gemensamt förhållningssätt kan vi implementera hur många innovationsledningssystem vi vill, men kommer ändå aldrig att nå effekt. Det är också viktigt att tänka på att fastän individen är kärnan i det vi för så går det inte att bygga ett system utifrån individer. Vi behöver ha innovativa verksamheter, där alla medarbetare och hela verksamheten är delaktig, poängterar hon.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan