Autoimmuna sjukdomar är ofta väldigt komplicerade. Tusentals gener kan ändra aktivitet i miljarder celler i olika organ hos samma patient. Två patienter med samma diagnos kan därför ha helt olika förändringar – och därmed behöva olika mediciner.
Skräddarsyr mediciner med hjälp av digitala tvillingar
Digital tvilling Digitala tvillingar kan vara till stor hjälp för personer med autoimmuna sjukdomar. Det visar en studie från Karolinska institutet där man med hjälp av digitala tvillingar hittat sätt att skräddarsy medicinering för olika individer.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Att hitta den medicin som hjälper kan därför vara en utmaning.
Testar medicinen på tvillingen
Forskare vid Karolinska Institutet har nu tittat närmare på möjligheterna med att använda sig av digitala tvillingar.
En digital tvilling är en datamodell som bygger på att man mäter tusentals olika geners aktivitet i var och en av tusentals celler i den sjuka vävnaden.
Därefter databehandlar man tvillingen med tusentals mediciner för att hitta den som är optimal för patienten.
Lovande resultat
Resultatet är lovande, berättar Mikael Benson i en intervju på Karolinska Institutets webbsajt.
– Vi har visat att detta fungerar dels genom att bota möss med inflammerade leder med mediciner som valts genom att databehandla deras digitala tvillingar. Dessutom har vi konstruerat och databehandlat digitala tvillingar av enskilda patienters inflammatoriska tarmsjukdom utifrån ett vävnadsprov, säger Mikael Benson, senior forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, Karolinska Institutet.
Digital tvilling för alla
Nu planerar forskarna att genomföra kliniska studier. Där ska de skräddarsy medicinering till patienter med inflammatorisk tarmsjukdom med hjälp av digitala tvillingar. De vill också sprida metoderna och göra dem och all data fritt tillgängliga för liknande studier.
– Målet är att varje villig individ ska ha en egen tvilling från tidig ålder för att tidigt förutsäga och förhindra sjukdom, säger Mikael Benson.