”Sluta tro att vi alltid måste klämma på våra patienter”

I byn Slussfors utanför Storuman, finns sedan 2013 ett virtuellt hälsorum. Hit kan invånarna gå och själva, eller med hjälp av hemtjänstpersonal, mäta exempelvis blodvärden och vikt.

”Sluta tro att vi alltid måste klämma på våra patienter”
Foto: Jan Alfredsson
Peter Berggren, distriktsläkare, Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman. Foto: Jan Alfredsson

En åldrande befolkning en är en utmaning för sjukvården i hela landet, men för delar av Norrland är den desto mer påtaglig. I Södra Lappland är omkring 10 procent av invånarna över 80 år, att jämföra med 5,1 procent nationellt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Ytterligare en utmaning är de stora avstånden.

– När jag har jour är jag ensamt ansvarig för ett område lika stort som Skåne, Halland och större delen av Blekinge tillsammans, säger Peter Berggren, distriktsläkare, Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman.

– Vi måste sluta tro att vi alltid måste klämma på våra patienter, säger han.

I byn Slussfors utanför Storuman, finns sedan 2013 ett virtuellt hälsorum. Hit kan invånarna gå och själva, eller med hjälp av hemtjänstpersonal, mäta exempelvis blodvärden och vikt. Med ett personligt identitetskort loggar man in i systemet som registrerar provsvaren och skickar dem vidare till vårdgivaren. I hälsorummet kan patienterna även prata med sin läkare via videokonferens.

– Rummet finns centralt i byn i en lokal med god tillgänglighet, ska man komma nära på distans behöver man använda ny teknik, säger Peter Berggren.

Han påpekar att sjukvårdspersonal måste släppa föreställningen om äldres skepsis till ny teknik. När man undersökte inställningen till vård på distans i Vilhelmina, en kommun med omkring 7 000  invånare, tyckte samtliga deltagare att det var bättre att prata med sin läkare över videolänk än att uppsöka sjukvården och inte vara säker på att få träffa samma läkare varje gång.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan