Diagnostiskt centrum vid Skånes universitetssjukhus snabbutreder flest komplexa cancerformer i landet. Här får varje år omkring 900 skånska patienter med misstänkt cancer snabb hjälp.
Goda erfarenheter med snabbspår för cancer
Förbättringsarbete Kortare väntan på cancerdiagnos var målet när Diagnostiskt centrum vid Skånes universitetssjukhus startade för tolv år sedan. Idag hjälper de omkring 900 patienter med misstänkt cancer varje år.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Fördelarna med en snabb diagnos är att rätt behandling kan sättas in direkt.
Ökar chans att överleva
– Det gör att vi ökar patienternas chans att överleva. Även om sjukdomen inte alltid går att bota, kan vi genom tidig behandling förlänga livet och öka livskvaliteten, förklarar Ulrika Orrhede, specialistläkare inom internmedicin och hematologi.
Centret arbetar med två av cancervårdens snabbspår. I en grupp finns patienter med konstaterade cancermetastaser som behöver specialisthjälp för att hitta modertumören.
Några dagar till diagnos
I den andra gruppen utreder man patienter med nytillkomna, allvarliga symtom som kan bero på cancer. Det kan vara ofrivillig viktnedgång, avvikande prover, trötthet eller långvarig feber.
– Det tar oss i bästa fall några dagar att ställa en diagnos, i knepigare fall kan det ta upp till ett par månader, konstaterar Kristina Arnljots, specialistläkare inom onkologi.
För patienter är det ofta traumatiskt att få besked om att besvären kan bero på en allvarlig sjukdom. Därför har kontaktsjuksköterskorna kontinuerlig och nära kontakt med de patienter som är under utredning.
Pionjärer i Sverige
När Diagnostiskt centrum startade var de pionjärer i Sverige och målet var att snabbare kunna ställa diagnos. Idag finns det liknande centrum på många andra sjukhus, men här utreder man flest patienter i Sverige. Ledtiden för att få en diagnos är idag omkring 20 dagar.
– Tack vare vårt erfarna team, ett gott samarbete med sjukhusets många olika verksamheter och ett kontaktnät av andra specialister kan vi se till att utredningarna görs så snabbt som möjligt, säger Kristina Arnljots.