För de flesta utbildningar inom hälso- och sjukvården är det en brist på arbetskraft idag. Men hur ser behoven av arbetskraft ut framöver?
Stor brist på kompetens i framtiden
Arbetsliv Bristen på sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och arbetsterapeuter riskerar att kvarstå under de kommande 15 åren. Det visar den prognos för arbetsmarknadsläget från UKÄ.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har gjort en prognos av arbetsmarknadsläget fram till 2035 där de analyserat arbetsmarknadens behov i förhållande till antalet examinerade från de olika utbildningarna. Resultaten pekar på stora utmaningar, inte bara för lärosätena utan för alla berörda verksamheter.
För de flesta utbildningar inom hälso- och sjukvård samt social omsorg beräknas efterfrågan vara större än ökningen av antalet examinerade. Med nuvarande dimensionering av utbildningarna kommer bristen på arbetskraft därför att kvartså 2035.
Stor brist på sjuksköterskor
Störst risk för brist är det för arbetsterapeuter, biomedicinska analytiker och sjuksköterskor. Detta kan leda till stora utmaningar för kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvård samt social omsorg. Bristen på sjuksköterskor förvärrar i sin tur bristen på specialistsjuksköterskor och barnmorskor.
För att möta de behov som finns måste utbildningsplatserna utökas.
”Ökningen av antalet nybörjare behöver ske genast och nivån behöver bestå under hela prognosperioden” skriver UKÄ i analysen.
Enligt UKÄ:s prognos kommer utbildningarna att behöva examinera cirka 13 000 fler inom bristyrkena. Detta innebär i sin tur att antalet nybörjare bör öka med mellan 20 och 80 procent årligen, beroende på utbildning.
Störst ökning av antalet nybörjare behövs för biomedicinska analytiker – 82 procent.
Lågt söktryck försvårar
UKÄ är dock tveksamma till att lärosätena på egen hand kan möta behoven. Problemet är att många av bristyrkena också lider av ett lågt söktryck.
”Lärosätena kan arbeta för en ökad rekrytering och vidta åtgärder för en större andel av studenterna ska nå examen, men även om staten tillför extra resurser är det svårt att bygga ut utbildningar med lågt söktryck”, konstaterar UKÄ i sin analys.
Läs mer: Prognoser för behovet av högskoleutbildade inom hälso- och sjukvård samt social omsorg