På postoperativa vårdavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset får patienter som genomgått en lång och avancerad kirurgi vård. Många kommer dit från operation på eftermiddagen, för att åka hem dagen efter.
Kvällspassen som gjort alla till vinnare
Förbättringsarbete Kortare vårdtider och nästan dubbelt så många patienter som får hjälp. Det är bara några effekter av det förbättringsarbete som fysioterapeuter på Karolinska genomförde förra våren.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Men detta innebar också problem när det kommer till rehabiliteringen.
Missade många patienter
– Vi missade många patienter som opererats, eftersom de kom ut senare på dagen när vi gått hem. Vi ville dessutom undersöka om fysioterapeut på kvällstid skulle ge fler patienter möjlighet att få bedömning och intervention och i ett tidigare skede, säger fysioterapeuten Elin Arvidsson i en intervju på Karolinskas webbsajt.
Förra våren bestämde man sig därför att genomföra ett utvecklingsprojekt och testa en arbetsmodell där fysioterapeuterna även jobbar kvällstid.
Positiva resultat
Projektet pågick i åtta veckor och när det var slut var alla positiva till att fortsätta. Resultaten visade att nästan dubbelt så många patienter fick hjälp:
- Med den nya arbetsmodellen fick 61 procent av patienterna hjälp inom 3 timmar efter ankomst till avdelningen. När arbetstiden var på dagtid var motsvarande siffra 38 procent.
- Dessutom blev vårdtiden i snitt fem timmar kortare.
Med de positiva resultaten i ryggen har man nu beslutat att pröva kvällsbemanning mer storskaligt och även involvera och utvärdera fysioterapeut på kvällstid på intensivvårdsavdelningen, IVA.
Stor vinst för alla parter
Julia Olsson, fysioterapeut på neurointensiven, ser fler fördelar med förändringen.
– Det är kul att testa nya arbetssätt och vi får möjlighet att utveckla vår verksamhet. Det är en stor vinst, inte bara för patienterna utan också för medarbetarna, säger hon.
Det pågående projektet på IVA kommer att utvärderas under våren.