Sedan 2017 arbetar Region Stockholm på detta sätt. I stället för att som varit brukligt först ta patienten till ett akutsjukhus och om behov finns sedan flytta den till ett universitetssjukhus för åtgärden endovaskulär trombektomi (EVT) styrs vissa patienter direkt till EVT.
Strokevård blir bättre med test i ambulans
Forskning
När sköterskan redan i ambulansen bedömer svårighetsgraden på en stroke leder det till snabbare vårdinsatser och bättre omhändertagande av strokepatienterna. Det visar nyligen publicerad forskning från Karolinska Institutet.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Om patienten inte klarar att på ambulanssköterskans uppmaning hålla upp armen i tio sekunder och benet i fem sekunder har han eller hon i regel en svår stroke Då krävs ofta EVT. Nästa steg är ett telefonsamtal till en strokeläkare för utbyte av ytterligare information och beslut om destination.
– Telefonsamtalet möjliggör en diskussion med ambulanssjuksköterskan om den preliminära diagnosen, läkaren kan läsa på om patientens bakgrund och aktivera stroketeamet. Det gör att handläggningen på sjukhuset, inklusive beslut om akuta behandlingar, sker mycket snabbt, säger Michael Mazya, försteförfattare till studien, biträdande överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.
Utvärderingen visar att systemet med att lyfta arm och ben – A2B2-test – och telefonsamtal har gjort att 71 procent av patienterna som behöver trombektomi nu kommer direkt till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Tidigare gjorde bara 28 procent det. Tiden från insjuknande till EVT är nu 2 timmar och 15 minuter, vilket är 70 minuter snabbare än i det gamla systemet, 65 minuter snabbare än riksgenomsnittet och hela 1 timme och 45 minuter snabbare än i internationella studier av EVT.
Tiden till EVT är en mycket viktig faktor.
Tidsbesparingen ha medfört att 34 procent av EVT-patienterna blir helt fria från funktionsnedsättning, jämfört med 24 procent i det gamla systemet. Detta trots att man i det nya systemet har behandlat patienter som både var något äldre och hade något högre svårighetsgrad av stroke.
– Resultaten är mycket glädjande. Att systemet har kunnat införas är mycket tack vare ett bra samarbete mellan ambulanssjukvården och akutsjukhusen i regionen. Nu fortsätter vi med det här arbetssättet inom Region Stockholm. Framöver kommer också mer omfattande resultat om patienternas utfall att presenteras, säger Christina Sjöstrand, patientflödesansvarig överläkare för stroke vid Karolinska universitetssjukhuset och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.
Resultaten har publicerats i JAMA Neurology.