Studenter ger inspiration till förbättringar

Ett team från innovationssatsningen Clinical Innovation Fellowship handleder studenter i ett antal olika utvecklingsprojekt som ska förbättra miljön för sjuka barn och ungdomar, anhöriga och personalen på barncancerkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Ett team från innovationssatsningen Clinical Innovation Fellowship handleder studenter i ett antal olika utvecklingsprojekt som ska förbättra miljön för sjuka barn och ungdomar, anhöriga och personalen på barncancerkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det första, omgörningen av läkarrummet, är precis klart. Där har en arkitektstudent jobbat med att skapa ett lugnare arbetsklimat, bland annat med hjälp av tyger som både fungerar ljuddämpande och avgränsande. Rummet är numera avdelat med fyra bås där man kan jobba ostört och en öppen yta längs in där man kan ha ronden.

– Tidigare var det väldigt surrigt, mycket prat och folk sprang in och ut. Nu möts man av ett draperi när man kommer in, det gör att man automatiskt dämpar sig, förklarar Britt-Marie Frost, chef på barnonkologen.

Ett annan projekt jobbar med att göra om förberedelserummet där man förbereder barn inför olika typer av behandlingar. Här kan cancersjuka barn få prova att sätta nålar på dockor och leka med en förminskad kopia av en protonstrålningsapparat inför sin behandling.

Förrådet är ett tredje projekt som studenter från Ångströmslaboratoriet tagit tag i. Här handlar det om att skapa ordning i förrådet så att det blir lättare att hitta, men även att utveckla ett system för att kunna ha ett mindre lager, men i tid kunna se när man behöver beställa mer.

– Vi har ju inte fått några extra pengar, men jag har bett studenterna att både titta på billigare och dyrare förslag. Ett dyrare förslag kan ju löna sig i längden och därför vill jag inte begränsa dem med ekonomiska ramar i inledningsskedet.

Fakta: Clinical Innovation Fellowship 

Är en tvärdisciplinär satsning som stöds av Karolinska Institutet, KTH och Stockholms Läns Landsting med målet att främja innovationer som förbättrar vården. Under åtta månader får team med tre till fyra personer lära känna sjukvårdens behov genom nära samarbete med en klinik. Till teamen rekryteras läkare, ingenjörer, industridesigners och civilekonomer. Formen för arbetet är utvecklat och beprövat på Stanford University i USA.

Läs mer här.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan