Svårt att nå ut för kommunens anhörigstöd

Mikael Nylander är anhörigkonsulent i Danderyd kommun, enligt honom är det svårt att nå ut till alla som är i behov av extra stöd.

20160308_172318
Mikael Nylander, anhörigkonsulent i Danderyd kommun.

Det är kommunernas ansvar att erbjuda stöd i form av samtal eller avlastning till anhöriga som vårdar sjuka eller funktionsnedsatta i hemmet. Mikael Nylander är anhörigkonsulent i Danderyd kommun, enligt honom är det svårt att nå ut till alla som är i behov av extra stöd. Anhöriga till missbrukare samt personer med psykisk ohälsa är en särskilt skygg grupp, som sällan söker hjälp trots att de är många.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det är fortfarande ett stort stigma kring de här sjukdomarna och tillstånden. Det kan ofta handla om barn till missbrukande föräldrar som tycker att det är jobbigt att öppna sig, menar Mikael Nylander.

Danderyd kommun har idag två anhörigkonsulenter, en med inriktning på demenssjukdomar, som är den största anhöriggruppen, och Mikael Nylander, som jobbar med alla diagnoser.

För honom är den största utmaningen att se till att de som är i behov får upp ögonen för var de kan få hjälp. Han menar att det är många som inte känner till att det finns anhörigstöd hos kommunen, och istället söker hjälp i sjukvården.

– Det kan vara svårt med gränsdragningen, ska vårdproffsen vara proffs på patienten eller anhöriga eller båda två? Det behöver bli en bättre samverkan mellan kommun och landsting, säger han.

I uppdraget som anhörigkonsulent ingår att erbjuda olika typer av hjälp; stödgrupper, enskilda samtal, facebookgrupper eller stöd på nätet, till alla som tycker att de behöver.

Danderyd var en av de första kommunerna som anslöt sig till det nätbaserade stödprogrammet En bra plats, där man som anhörig kan diskutera frågor med andra i samma situation. De har använt tjänsten i omkring tio år och i dagsläget har de 200 anhöriga som är uppkopplade. Enligt Mikael Nylander är det ett bra alternativ för anhöriga som inte vill röja sin identitet, exempelvis på grund av skam, eftersom användaren kan vara helt anonym.

– Dessutom är det så samhället ser ut idag, man träffas både på nätet och i fysiska möten, vi vill vara där människorna är, säger han.

Läs mer om anhörigstöd på nätet här.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan