Tryggare start för nya forskningssköterskor

Introduktionsår Akademiska sjukhuset i Uppsala inför ett introduktionsår för alla nyanställda forskningssjuksköterskor. Den första kullen börjar i nu mars.

Tryggare start för nya forskningssköterskor
Som första sjukhus i Sverige startar Akademiska ett introduktionsår för forskningssjuksköterskor.

Totalt arbetar cirka 130 sjuksköterskor med forskning på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Många nya upplever dock att det finns ett glapp mellan den kliniska vården och vardagen som forskningssjuksköterska.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Lättare att rekrytera

För att minska det glappet inför Akademiska nu ett introduktionsår för alla nya forskningssköterskor. Tanken är att det ska öka tryggheten och arbetsglädjen hos nyanställda, men långsiktigt hoppas Akademiska att satsningen även kan bidra till att göra det lättare att rekrytera och behålla forskningspersonal.

Under introduktionsåret utbildas deltagarna i Good Clinical Practice. De får bland annat lära sig i teorin bakom kliniska prövningar, de viktigaste arbetsmomenten i rollen som forskningssjuksköterska, styrande regelverk och juridik. Dessutom får de både teoretiska och praktiska kunskaper kring hantering av forskningsprover.

Alla deltagare kan även vara med i en reflektionshandledningsgrupp där de får möjlighet att att diskutera och byta erfarenheter med varandra.

Erfaren kollega ger stöd

Under hela året har deltagarna stöd av en erfaren kollega som handleder dem. Handledarna är själva utbildade inom Professionssteget, en introduktionsmetod som infördes på Akademiska sjukhuset 2018 och som Kvalitetsvård skrivit om tidigare.

I mars arrangeras den första informationsträffen för den första kullen deltagare.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan