Uppgraderad riskbedömning om Corona

Coronaviruset På tisdagen uppgraderade Folkhälsomyndigheten sin bedömning av riskerna med Coronavirus i Sverige. Från att ha bedömt risken för allmän spridning i Sverige som ”mycket låg” bedömer man den nu ett steg högre upp i skalan, som ”låg”.

Uppgraderad riskbedömning om Corona
Foto: Pixabay.

– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands. Samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg. Inom hälso- och sjukvården finns det etablerade rutiner för att provta och hantera de fall som upptäcks, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Risken för ”importfall” uppgraderades också under tisdagen den 25 februari, och anges nu som hög på den femgradiga skalan där risken anges som mycket låg, låg, måttlig, hög eller mycket hög.

Myndigheten rekommenderar provtagning av personer som uppvisar influensasymptom som hosta, feber och andningssvårigheter och som har vistats i något av följande områden:

  • Hubei eller annan provins tillhörande Kinas fastland där smittspridning pågår
  • Iran
  • Norra Italiens regioner Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto
  • Sydkorea

Även symptomfria personer som har vistats nära en bekräftat smittat person – till exempel rest med samma flygplan – ska testas.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vidare en omfattande skyddsutrustning för vårdpersonal vid bekräftat fall av covid-19:

  • Skyddshandskar
  • Stänkskydd: tättslutande skyddsglasögon eller visir
  • Andningsskydd (tillpassat FFP2 eller FFP3)
  • Långärmad skyddsrock: vätskeavvisande engångsskyddsrock eller skyddsrock i kombination med plastförkläde. Om inget av ovan finns tillgängligt, används ett långärmat engångsplastförkläde.
  • För ambulanspersonal, liksom för annan riskutsatt personal, exempelvis städpersonal som vistas i patientrummet, gäller samma skyddsåtgärder efter riskbedömning.

 

Läs hela Folkhälsomyndighetens rekommendation

 

Läs myndighetens senaste riskbedömning

 

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan