Annika Telléus arbetade många år för H&M och reste världen runt för att lyssna på kunder och medarbetare. När hon för några år sedan bestämde sig för att starta eget insåg hon att lyssnandet gått som en röd tråd genom hennes arbetsliv.
Podd inspirerar till konsten att lyssna
Ledarskap Vad är ett lyssnade ledarskap? Hur lyssnar du för att inkludera och vad innebär det att lyssna för att förstå? Annika Telléus är nu aktuell med en podd där hon utforskar konsten att lyssna.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Öppen för att förstå
Att lyssna, menar hon, handlar om att låta andra prata färdigt och att vara öppen för att vilja förstå det som sägs.
– Den som blir lyssnad på blir sedd och accepterad som den man är. Om du kan lyssna utan att döma och låta den andra prata färdigt då händer det något. Du får möjlighet att se världen ur ett annat perspektiv, du skapar större tillit och undviker missförstånd, säger hon.
Podd utforskar lyssnandet
För två år sedan skrev hon boken Konsten att lyssna. Nu har hon tagit ämnet ett steg vidare och dragit igång en podd där hon samtalar med olika personer om lyssnandet utifrån olika perspektiv. Medverkar gör bland andra Bob Hansson, Mi Ridell, Per Schlingmann och Anna Berghotz.
– Det har varit ett av de roligaste projekt jag har gjort. Gillar du att lyssna på varma, utforskande och närvarande samtal så kan det vara något för semestern, tipsar Annika Telléus.
Upptäcka nya perspektiv
Hon poängterar att lyssnandet är viktigt, inte bara för att bygga relationer och att skapa tillit – det lägger också grunden för bättre beslut och gör att man kan undvika onödiga missförstånd.
– Jag har själv insett att ju bättre jag blir på att lyssna desto bättre svar får jag. Det hjälper mig att upptäcka nya perspektiv och ger mig bättre förståelse för andra människor, säger Annika Telléus.
Fem steg till en god lyssnare
- Turas om att prata. Ge varandra utrymme att utveckla sitt resonemang.
- Våga vara tyst. Var inte för snabb på att fylla i, var inte rädd för tystnaden.
- Var öppen och nyfiken. Lyssnandet kan ge dig nya insikter och perspektiv.
- Lyssna med välvilja. Försök tolka det du hör positivt.
- Fråga, hur vill den du pratar med bli lyssnad på? Ibland vill man få råd, men ibland handlar det vara om att få prata av sig och lyssna på sig själv.
Fem vanliga misstag
- Att ha uppmärksamheten någon annanstans. Ta bort det som stör, avsätt tid och fokusera på den som pratar.
- Att avbryta. Ett vanligt misstag är att du börjar berätta om dig själv och dina egna erfarenheter istället.
- Att inte se den andres perspektiv. Försök förstå hur den andra tänker, prova att byta perspektiv och öppna dig för att du kan ha fel.
- Att debattera. Undvik att fastna i vad som är rätt eller fel, försök lyssna utan att döma.
- Att dra för snabba slutsatser. Det är så lätt att tolka och fylla i det du hör utifrån dina egna värderingar. Stäm av och bekräfta det du hör ”menar du så här?”.