Vem stöttar chefen? Så kan ohälsa bland chefer förebyggas

Chefskap De ökande ohälsotalen bland chefer är en tickande bomb. Det konstaterar forskare vid Lunds universitet som nu tittat närmare på en metod som kan förebygga ohälsa bland chefer.

Vem stöttar chefen? Så kan ohälsa bland chefer förebyggas
Alina Lidén och Ulrika Westrup har utforskat hur man kan jobba strukturerat med hållbart chefskap.

Allt fler chefer sjukskrivs på grund av trötthet, ångest och depression. Det visar siffror från Försäkringskassan och Previa. Mellan åren 2014 och 2019 ökade antalet sjukdagar på grund av psykisk ohälsa bland chefer från 28 till 78 procent i Svergie.

– Vi har ett problem där vi ser en ökning av ohälsa bland chefer i framför allt offentlig sektor, konstaterar Ulrika Westrup, docent vid Institutionen för tjänstevetenskap vid Lunds universitet.

Pratar inte om sitt eget mående

I samarbete med Helsingborgs stad har hon tillsammans med universitetslektor Alina Lidén utforskat hur man kan jobba strukturerat med hållbart chefskap.

De konstaterar att chefer befinner sig i ett mellanläge där de sällan har möjlighet att prata om sitt eget mående. I möten och samtal är det oftast verksamhetens behov, budget och medarbetare som ligger i fokus.

Samtidigt brottas chefer ofta med känslomässigt tuffa beslut. Det kan handla om ekonomiska besparingar, nya arbetsuppgifter eller förändringar som påverkar organisationen.

– Som chef förväntas du vara stark inför dina medarbetare, det är du som ska ta hand om dem och se till att lösa problemen. Det skapar en enorm press, konstaterar Alina Lidén.

Riskerar att visa sig svag

På de flesta arbetsplatser finns det rutiner och stöd för att hantera arbetsrelaterade problem. Men de är sällan anpassade för att hantera chefers mående.

I studien blev det tydligt att många chefer upplever att de har svårt att prata om det egna måendet, både uppåt och nedåt i organisationen.

Om man tar upp det egna måendet med en överordnad chef riskerar man att visa sig svag, att man inte är tillräckligt kompetent som chef. Men att visa sig svag för de egna medarbetarna är också vanskligt eftersom chefskapet ofta förknippas med att vara stark.

– Cheferna saknar förebilder för att prata om sitt eget mående, detta är något som cheferna saknar. För att kunna prata om det egna måendet måste det finnas sammanhang där man kan våga visa sig svag och våga be om hjälp, förklarar Ulrika Westrup.

Metod för att förebygga ohälsa

Alina Lidén och Ulrika Westrup konstaterar att reflekterande samtal därför kan vara en metod för att förebygga ohälsa bland chefer.

– Cheferna behöver bygga upp sin kompetens kring att prata om känsliga saker. Vad händer i dig som chef när du står inför neddragningar, hur hanterar du ditt egna mående? De behöver samtala, lyssna och tänka högt tillsammans med andra chefer och göra det i ett sammanhang där det inte är verksamheten som står i fokus, poängterar Alina Lidén.

I studien har de tagit fram ett ramverk för hur reflekterande samtal kan gå till. Något som är viktigt är att de reflekterande samtalen har ett tydligt fokus – att det är det egna måendet som står i fokus och inte verksamhetens. Dessutom måste det vara en trygg miljö där cheferna känner att de vågar berätta.

– Det är även viktigt att cheferna själva är motiverade och känner att de lär sig och får ut något av samtalen, säger Ulrika Westrup.

Behöver träna sina samtalsmuskler

Poängen med reflekterande samtal är att det ger cheferna en möjlighet att förstå varandras perspektiv och gemensamt skapa ny förståelse och kunskap om de erfarenheter, upplevelser, tankar och känslor som hör till chefskapet. På så sätt kan de tillsammans utveckla nya sätt att tänka och arbeta som främjar chefers mående.

– Cheferna behöver träna sina “muskler” när det handlar om att prata om stress och känslomässig press, förklarar Alina Lidén.

Men blir inte detta ytterligare ett möte som ska in i chefernas redan stressade vardag?

– Jo, men samtidigt har vi inte råd att inte prioritera detta. Många chefer har levt i stress i många år och vi vet att chefens mående också har en tydlig effekt på organisationens mående. Att ohälsotalen nu ökar är en potentiell fara, poängterar Ulrika Westrup.

Länk till rapporten: Hållbart chefskap i offentlig sektor

Hämtar fler artiklar
Till startsidan