Webbsajt förbättrar hälsan för KOL-patienter

KOL-webbens syfte är att ge både patienter och sjukvårdspersonal strategier och verktyg att hantera sjukdomen. 

Webbsajt förbättrar hälsan för KOL-patienter

Endast 0,5 procent av de som har diagnosen KOL får rehabilitering på sjukhus. Och av de som erbjuds rehabilitering tackar en tredjedel nej. Detta trots att all forskning pekar på att personer med KOL mår bättre och får en ökad livskvalitet med fysisk träning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Orsaken till att så få deltar är flera – att resvägen är för lång, att man känner sig för sjuk för att delta eller är tveksam till att insatserna har effekt. Den insikten gav Karin Wadell, fysioterapeut och professor vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet, idén till en webbplats som ger både patienter och sjukvårdspersonal strategier och verktyg att hantera sjukdomen.

– KOL är en kronisk sjukdom. Visst är det viktigt med medicineringen, men vi vet också att fysisk aktivitet ger enormt stora positiva effekter på måendet.

En forskargrupp har utvecklat webbsajten i ett projekt tillsammans med patienter och personal som alla bidragit med idéer till innehållet. Även forskare med specialistkompetens inom området har deltagit i utvecklingen. Att den gett effekt bekräftas i den pilotstudie på tre månader där totalt 83 personer deltog. Av de patienter som hade tillgång till KOL-webben hade 47 procent ökat sin fysiska aktivitet och de upplevde också att de har fått ökad kunskap om egenvårdsstrategier. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 22 procent.

– Det var väldigt överraskande att man på så kort tid ser tydliga skillnader, säger Karin Wadell och berättar att nästa steg är att genomföra en större studie med fler patienter.

Dessutom finns planer på att involvera kommun och hemsjukvård i projektet för att ytterligare utveckla webbplatsen.

– Detta är en viktig patientgrupp som ofta hamnar i skymundan. Det är få som är medvetna om att det är fler som har KOL än som har diabetes. Att samla kunskap, strategier och verktyg som både patienter, anhöriga och personal har nytta av är väldigt viktigt och det kan innebära en bättre vård och ett bättre liv för patienten.

KOL-webben

Webbsajten har två syften; att underlätta för personal i hälso- och sjukvården att ge personer med KOL hälsofrämjande evidensbaserade insatser samt att stödja patienterna i sin egenvård och i en hälsosam livsstil.

Sajten har utvecklats av forskare vid Umeå universitet tillsammans med patienter, deras närstående samt personal inom primärvården.

På sajten kan patienter lära sig mer om sin sjukdom, få kunskap om egenvårdsstrategier, kost, andningstekniker och fysisk träning. Förutom rena fakta finns filmer, animationer och interaktiva övningar. Bland annat finns det ett verktyg för att registrera fysisk aktivitet. För sjukvårdspersonal innehåller sajten även information om nya behandlingsriktlinjer, tips på behandlingsplaner och instruktionsfilmer.

Förutom Karin Wadell har även Malin Tistad, Sara Lundell, André Nyberg, Ulla-Maija Pesola, Helena Lindgren och Åsa Holmner deltagit i arbetet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan